Impozite pe drepturi de autor. Citeşte ce se impozitează şi cine scapă de impozit.
Persoanele care realizează venituri din drepturi de autor , lunare, trimestriale sau semestriale vor plăti impozite dacă veniturile lunare sunt mai mici de 9.180 de lei.
Articol de Iulian Olescu, 04 August 2010, 09:52
Noul cod fiscal pare a nu lăsa nicio portiţă pentru cei care doresc să plătească statului mai puţine taxe şi impozite.
Astfel, în normele de aplicare a noii legi, se vorbeşte de o diferenţă majoră între cei care primesc alte venituri pe lângă salariu în mod repetitiv şi cei care primesc aceste venituri în mod ocazional.
E vorba, în special, de drepturile de autor.
Astfel, toţi cei care realizează venituri cu caracter repetitiv, fie ele lunare, trimestriale sau semestriale, plătesc contribuţii, dacă aceste venituri, calculate lunar, sunt mai mici decât 9.180 de lei, adică cinci salarii medii brute pe economie.
Practic, sunt prea puţini cei care se situează lunar peste acest plafon.
Forma finală a normelor de aplicare a ordonanţei de modificare a codului fiscal aduce o serie de clarificări faţă de varianta care s-a aflat în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului de Finanţe.
În actul normativ, veniturile din activităţi independente, cărora le-au fost asimilate şi cele din drepturi de autor, sunt denumite venituri de natură profesională.
Din text reiese acum clar că persoanele care pe lângă veniturile de natură salarială realizează, ocazional, şi venituri de natură profesională, inclusiv de tipul celor de drepturi de autor, nu datorează pentru aceste din urmă venituri contribuţii individuale de tipul asigurărilor sociale pentru şomaj sau pentru sănătate.
În schimb, dacă pe lângă veniturile de natură salarială, obţine venituri cu caracter repetitiv, adică lunar, trimestrial sau semestrial, din activităţi independente, trebuie să achite contribuţii individuale şi pentru aceste venituri.
La fel dacă persoana respectivă realizează, exclusiv, venituri de natură profesională, adică din activităţi independente, în cadrul cărora au fost incluse, după cum spuneam, şi cele din drepturi de autori.
Această împărţire de venituri obţinute ocazional şi venituri cu caracter repetitiv a ajutat autorităţile să acopere şi portiţa semnalată de experţii fiscali, în vechea formă a normelor de aplicare.
Astfel, baza lunară de calcul pentru contribuţiile individuale este limitată la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natură profesională cu caracter repetitiv, adică obţinute lunar, trimestrial sau semestrial. În schimb, pentru veniturile ocazionale de acestă natură se ia în calcul venitul net anual realizat, însă care nu trebuie să depăşească, de asemenea, echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie.
Adică, pentru tot ce depăseşte această limită, nu se mai datorează contribuţii sociale.
Este interesant de menţionat şi faptul că persoanele care realizează venituri de natură profesională au obligaţia să depună declaraţii privind asigurarea în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, respectiv să încheie contracte de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Declaraţiile trebuie actualizate obligatoriu, în cazul modificării cuantumului veniturilor de natură profesională, prin depunerea unei noi declaraţii. Amenda pentru nedepunerea la termen a declaraţiilor de asigurare este cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei.