Îmbunătăţirea relaţiei dintre poliţie şi romi, în viziunea OSCE
Inspectoratul General al Poliţiei Române a lansat, vineri, manualul OSCE privind bunele practici în consolidarea înţelegerii dintre poliţie şi comunitatea romă.
Articol de Petruţa Obrejan, 08 Iulie 2011, 17:45
Manualul ''Poliţia, romii şi sinti: bune practici în consolidarea încrederii şi înţelegerii'' a fost elaborat de OSCE în 2010 după a serie de consultări cu reprezentanţi ai Marii Britanii, Franţei, Finlandei, Suediei, României, Bulgariei, Spaniei, Sloveniei, Rusiei, Serbiei, Italiei şi Turciei.
Manualul OSCE privind bunele practici în consolidarea înţelegerii dintre poliţie şi comunitatea romă are ca principal obiectiv reducerea abuzurilor şiasigurarea respectării drepturilor acestei minorităţi.
Documentul lansat, vineri, îşi propune să asiste statele membre OSCE în punerea în practică a recomandărilor privind combaterea rasismului şi a discriminării.
Adjunctul şefului Inspectoratului General al Politiei Române, Alexandru Tanco, a precizat că, în prezent, sunt încadraţi o sută de poliţişti care aparţin acestei etnii şi că şcolile de poliţie din România alocă anual locuri speciale pentru reprezentanţii comunităţii rome.
"Pentru noi, participarea la elaborarea acestui manual reprezintă momentul clar al depăşirii oricăror tare din trecut. (...) Poliţia Română şi-a respectat angajamentele privind respectarea drepturilor comunităţii rome. (...) Beneficiem de un cadru legislativ care oferă posibilitatea de a asigura toate drepturile fundamentale, fără discriminare", a declarat, Alexandru Tanco.
Reprezentantul OSCE, Andrzej Mirga, a precizat că pe întreg teritoriul OSCE s-au mai semnalat unele cazuri de abuz în relaţia dintre poliţie şi reprezentanţii comunităţilor minoritare, în acest sens fiind necesară o practică unitară, dar şi o mai mare incluziune socială a membrilor comunităţilor.
"Romii sunt în special vulnerabili faţă de violenţa motivată rasial iar, în acelaşi timp, în multe situaţii, posibila motivaţie prejudicioasă a atacurilor nu este anchetată. În 2008, 18 la sută dintre toţi romii intervievaţi în cadrul Sondajului Uniunii Europene privind minorităţile şi discriminarea de către Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale au susţinut că, în ultimele 12 luni, fuseseră victime ale unor atacuri, ameninţări sau hărţuiri grave, motivate rasial", se arată în manualul OSCE lansat în limba română.
Specialiştii care au lucrat la elaborarea manualului au precizat că romii şi sinti trăiesc pe întreg teritoriul OSCE şi, cu o populaţie de circa 10-12 milioane, constituie cea mai mare minoritate etnică din Europa.