ÎCCJ: Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat
Instanţa supremă a respins ca nefondată contestaţia faţă de soluţia de neîncepere a urmăririi penale primită de premierul Victor Ponta pentru plagiat.
Articol de Radio România, 17 Martie 2014, 15:53
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins luni plângerea depusă de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru prin care aceştia au contestat decizia de neîncepere a urmării penale dată de Parchetul General în cazul premierului Victor Ponta, reclamat pentru plagiat.
"Respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petiţionarii Papahagi Răzvan Adrian, Neamţu George Mihail şi Ofiţeru Augustin Minel împotriva rezoluţiei nr.783/P/2012 din 16 mai 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Obligă petiţionarii la plata sumelor de câte 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă", se arată în decizia ÎCCJ.
Procurorul de şedinţă a cerut judecătorilor să respingă cererea celor trei, deoarece aceştia nu au o calitate procesuală în acest caz, iar în Codul Penal nu există noţiunea de plagiat.
Decizia este definitivă.
În data de 16 mai 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul unei plângeri în care premierul Victor Ponta a fost reclamat pentru plagiat.
Iniţiatorii acestei plângeri, Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru, au atacat decizia procurorilor în instanţă.
Pe 23 august 2012, cei trei au anunţat că au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat.
Cei trei susţineau că Victor Ponta şi-a însuşit atât drepturi morale cât şi patrimoniale, deoarece lucrarea ar fi conţinut 113 pagini copiate prin metoda "copy-paste" din operele altor patru autori.