Ialomiţianu: Rectificarea pozitivă este, în fapt, negativă
Fostul ministru al Finanţelor, deputatul PDL, Gheorghe Ialomiţeanu, consideră că rectificarea anunţată de premier nu este pozitivă, ci negativă, cu 3,5 miliarde de lei.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Iulie 2014, 13:04
Rectificarea bugetară anunţată de premierul Ponta drept pozitivă este, în realitate, una negativă, susţine fostul ministru de finanţe, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu.
"Ar fi imposibil să avem o rectificare pozitivă în condiţiile în care veniturile bugetare efective din semestrul I sunt cu 4,9 miliarde de lei mai mici faţă de prevederile bugetare. Este elementar că atunci când ai minus la buget nu poate să îţi dea cu plus la rectificare", spune Ialomiţianu.
El explică faptul că premierul Ponta şi Guvernul său dau aparenţa de rectificare pozitivă apelând la câteva artificii tehnice.
"Practic, în loc să taie cheltuielile bugetare ca urmare a neîncasării veniturilor prognozate la bugetul de stat, Victor Ponta le-a blocat. Vorbim de circa 2,3 miliarde de lei blocate. Mai exact, pentru 2014 Victor Ponta a blocat aproximativ 10% din bugetul fiecărui ordonator de credit, cu excepţia cheltuielilor cu salariile. Premierul a extins aplicarea prevederilor legii 500 din 2002 privind finanţele public, adică blocarea cheltuielilor bugetare cu 10% mai puţin a banilor de salarii, până la sfârşitul lui 2014, de unde iniţial această măsură era agreată cu FMI doar pentru primul semestru al anului 2014. Acest lucru înseamnă, în principal, blocarea cheltuielilor cu investiţiile ceea ce afectează firmele de bună credinţă care au contracte cu instituţiile publice. Efectul este reducerea numărului de locuri de muncă în sectorul privat", spune Gheorghe Ialomiţianu.
El mai spune că al doilea truc al premierului Ponta pentru a transforma rectificarea negativă într-una pozitivă îl reprezintă compensările între venituri şi cheltuieli la nivelul autorităţilor locale, aşa numitele swap-uri.
"Victor Ponta nu a avut bani să le dea autorităţilor locale aşa că le-a dat posibilitatea de a compensa datoriile faţă de firme cu datoriile acestor firme la bugetul de stat. Suma cu care se majorează veniturile şi cheltuielile prin operaţiunile de swap este de aproximativ 1,2 miliarde de lei", spune Gheorghe Ialomiţianu.
El mai adaugă că rectificarea va consfinţi neaplicarea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale.
PNL: Premierul arată doar jumătatea plină a paharului
Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, spune că premierul Victor Ponta arată doar jumătatea plină a paharului atunci când prezintă rectificarea bugetară ca pe o veste economică pozitivă.
"Faptul că premierul anunţă rectificări pozitive la diverse ministere fără să existe un proiect al rectificării bugetare care să indice toate influenţele, pe capitole bugetare, arată aceeaşi tendinţă de teleguvernare. Guvernul nu suflă o vorbă despre reducerea drastică a cheltuielilor la investiţii", a spus Gorghiu pentru RRA.