Hunor: Regionalizarea, o catastrofă pe termen apropiat, mediu si lung pentru maghiari
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că regionalizarea României "ar duce la o catastrofă pe termen apropiat, mediu si lung pentru comunitatea maghiară".
Articol de Angela Bârsan, 03 Iulie 2013, 16:42
În discursul de deschidere a taberei de vară a tineretului maghiar de la Izvorul Mureşului, liderul UDMR a subliniat, referindu-se la proiectul regionalizării, că "nimeni nu cere acest lucru României", subliniind că "introducerea unui nou nivel de adminstraţie este inacceptabil".
"România nu are nevoie de regiuni administrative, de vreme ce nici UE nu le-a cerut, iar afirmaţia potrivit căreia în absenţa acestora nu vor putea fi absorbite fonduri europene reprezintă o minciună absolut clară", a spus acesta.
Kelemen Hunor a mai spus, în discursul său, că dincolo de costurile mărite, prin acest proces se va goli de conţinut judeţele, iar maghiarii vor fi supuşi riscului de asimilare în cadrul unor regiuni în care îşi vor pierde majoritatea".
Liderul Uniunii a declarat ferm, că nu este de acord cu regiunile administrative care vor declanşa "o asimilare" în secuime.
"Dacă se înfiinţează regiunile administrative, peste tot vom fi în minoritate. Nu putem numi asta decât "asimilare" şi asta înseamnă începutul sfârşitului, în sens politic", a spus Kelemen.
Hunor a mai susţinut că regiunile administrative vor "subordona" consiliile judeţene şi locale, ceea ce reprezintă "o recentralizare".
"Intenţia este clară, o recentralizare, o golire de atribuţii, de la judeţ, de la administraţia locală. Asta înseamnă că în Harghita, în Covasna, în Mureş noi nu vom mai conta, ceea ce nu putem accepta. Nu putem accepta o asimilare de acest gen, când, până şi Ceauşescu şi-a dat seama că vrei, nu vrei, îţi plac, nu-ţi plac, maghiarii trăiesc în această zonă şi nimeni nu a fugit cu Harghita şi cu Covasna pe spate, sub braţe sau în rucsac şi nu va fugi nici în continuare", a afirmat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a amintit şi de discuţiile purtate cu USL pe tema raportului privind modificarea Constituţiei, admiţând că acestea s-au finalizat cu obţinerea unor "rezultate importante", precum includerea minorităţilor naţionale în rândul factorilor care formează statul.
Acesta a trecut la capitolul "succese" şi dreptul minorităţilor de a-şi înfiinţa instituţii proprii, utilizarea liberă a simbolurilor comunităţilor naţionale şi consultarea reprezentanţilor acestora atunci când sunt luate decizii care vizează viaţa membrilor unei comunităţi.
La cea de-a zecea ediţie a taberei de vară a UDMR, intitulată "Tineretul şi Uniunea Europeană', participă aproximativ 200 de tineri.
Motto-ul manifestării este "O Europă în schimbare, o Transilvanie în schimbare", iar printre subiectele principale de dezbatere se numără amendarea Constituţiei, regionalizarea, iniţiativa civică europeană a UDMR şi alegerile europarlamentare din 2014, transmite corespondentul RRA.