Hunor: Noul proiect de lege al autonomiei va fi prezentat Parlamentului României, în primăvară
Liderii UDMR afirmă că între Uniune şi Guvern "există o relaţie normală, de parteneriat", nu "o prietenie subită" şi au anunţat că proiectul autonomiei va fi prezentat Parlamentului în sesiunea din primăvară.
Articol de Raul Matiş, 22 Noiembrie 2013, 18:49
Prezent vineri, la Târgu Mureş, pentru a participa la dezbaterea intitulată "Încotro Ţinutul Secuiesc?", un eveniment găzduit de Palatul Administrativ, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a arătat că noul proiect de lege al autonomiei va fi prezentat Parlamentului României în cadrul sesiunii din primăvară, transmite redactorul RRA.
Kelemen Hunor a explicat că acest proiect de lege, care va completa proiectul de autonomie culturală şi care se va referi la diferitele comunităţi maghiare din zonele Ardealului, va fi finalizat la sfârşitul acestui an, după care, înainte de a fi prezentat legislativului, va fi intra în dezbatere publică.
Preşedintele UDMR a ţinut să sublinieze că autonomia fără români nu se poate face şi că nu se doreşte să se facă rău românilor prin această autonomie.
În opinia sa, trebuie purtat un dialog cu societatea românească şi dacă UDMR va argumenta corect şi va arăta interesul comun al ungurilor şi al românilor din aşa-zisul Ţinut Secuiesc, se va putea ajunge la un dialog normal şi vor fi eliminate vocile antimaghiare puternice.
În cadrul dezbaterii de la Târgu Mureş a fost discutată problema descentralizării, a regionalizării şi a proiectelor de autonomie, iar printre participanţi s-au numărat vicepreşedintele politic al UDMR - Borbely Laszlo, secretarul general al Uniunii - Kovacs Peter, precum şi vicepreşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică din Camera Deputaţilor - deputatul Cseke Attila.
Borbely: Nu este vorba despre o prietenie subită
De altfel, în mesajul său, vicepreşedintele UDMR, Borbely Laszlo a subliniat că între Guvern şi UDMR există o relaţie normală, de parteneriat.
El a adăugat că "nu este vorba despre o prietenie subită".
Borbely a răspuns astfel întrebărilor referitoare la gestul de prietenie al miniştrilor şi al premierului manifestat faţă de UDMR prin anunţarea, de către ministrul Dan Şova, la Cluj Napoca, a continuării lucrărilor la autostrada Transilvania.
Liderul UDMR a mai spus că între UDMR şi Guvern a existat un dialog permanent, chiar dacă nu a existat întotdeauna un acord între toate punctele de vedere exprimate atât de executiv, cât şi de UDMR, fără a fi vorba despre o invitaţie la guvernare.
El a amintit şi de faptul că din 85 de amendamente ale UDMR, 41 au fost acceptate, ceea ce demonstrează aceste amendamente au fost justificate şi coaliţia şi-a dat seama că ele sunt utile, nefiind vorba de ceva etnic, ci doar de funcţionarea descentralizării.
Borbely a precizat că UDMR nu este partid politic, ci o organizaţie a unei minorităţi, motiv pentru care UDMR nu trebuie privită doar ca un partid politic de ale cărui voturi este sau nu nevoie, ci ca un reprezentant al unei minorităţi importante, mai informează redactorul RRA.