Horia Uioreanu (PNL): Guvernul să fie înlocuit cu FMI
Deputat liberal Horia Uioreanu sugerează ca , în condiţiile în care Guvernul Boc urmează sfaturile FMI, acesta ar trebuie să fie înclouit cu reprezentanţi ai Fondului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 August 2010, 12:23
Deputatul Horea Uioreanu a criticat recentele declaraţii ale premierului Emil Boc, acuzându-l că ia sfaturile delegaţiile FMI precum o "literă de lege".
Uioreanu s-a referit la declaraţiile primului ministru privind concedierile în sectorul bugetar, la plata arieratelor pe care executivul le are către firmele private şi "reforma sistemului de pensii", respectiv adoptarea noii legi a pensiilor pâna pe 15 septembrie.
Deputatul clujean a sugerat că în condiţiile în care Guvernul Boc urmează toate sfaturile delegaţiei FMI, să fie înlocuit actualul executiv cu reprezentanţi ai FMI.
"Luând în considerare faptul că toate sfaturile FMI au devenit literă de lege pentru Executivul lui Boc, cred că ar fi indicat să renunţăm la instituţia Guvernului României şi să o înlocuim cu oamenii FMI. Aşa s-ar realiza serioase economii la bugetul de stat, clienţii politici ai miniştrilor, actualii consilieri, ar pleca acasă, iar firmele "de casă" nu ar avea larg deschise uşile Palatului Victoria", spune Uioreanu într-un comunicat de presă.
În opinia deputatului liberal, oricum preşedintele Băsescu s-a arătat nemulţumit de declaraţiile unora dintre miniştrii Cabinetului Boc privind o eventuală creştere a salariilor, iar deputatul PDL Sever Voinescu a cerut un guvern nou, condus de altă persoană decât Emil Boc.
"Cred ca Jeffrey Franks ar fi pe placul preşedintelui Băsescu şi al portavocii sale, domnul Voinescu", precizează Uioreanu.
Deputatul PNL îl acuză pe premierul Emil Boc că a preluat toate afirmaţiile şefului misiunii FMI în România, în ceea ce priveşte faptul că "activitatea economică pare să iasă din zona negativă" şi că anul viitor "creşterea economică ar trebui să se situeze între 1,5 - 2 la sută".
"Senzaţia că domnul Franks este şi el premier al României mi-a mai fost indusă şi de sfaturile pe care domnia sa le-a dat ocupanţilor Palatului Victoria, dar şi Parlamentului, chiar dacă indirect. El cere noi concedieri în sistemul bugetar, plata arieratelor pe care Executivul le are către firmele private şi reforma sistemului de pensii, respectiv adoptarea noii legi a pensiilor până pe 15 septembrie. La puţin timp după declaraţia domnului Franks, şi Emil Boc a cerut acelaşi lucru", conchide Uioreanu.
O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene a evaluat la Bucureşti modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi a stabilit cu autorităţile un nou set de prognoze macroeconomice.
În urma revizuirii acordului stand-by, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de 914 milioane de euro.