Horaţius Dumbravă : Întârzierea funcţionării CSM va avea repercusiuni pe plan intern şi extern
Plenul Senatului se întruneşte din nou, luni, pentru a discuta problema validării a opt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.Foto:Agerpres
Articol de Petruţa Obrejan, 14 Februarie 2011, 10:01
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, a declarat, luni, pentru Radio România Actualităţi, că Senatul trebuie să dea dovadă de responsabilitate nu numai în raport cu celelalte puteri constituite în stat, faţă de care trebuie să se comporte ca o putere separată şi în echilibru, dar şi în raport cu obligaţiile României pe plan european.
"Atrag atenţia încă o dată că în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Consiliul Superior al Magistraturii are un rol extrem de important de modernizare a justiţiei, iar o blocare pe termen indefinit de către Senat a validării are consecinţe incalculabile nu numai pe plan intern, ci şi pe plan internaţional", a mai spus preşedintele CSM.
În opinia sa, CSM trece printr-un "travaliu atipic", iar amânarea validării la Senat a celor opt membri "aduce grave atingeri principiului constituţional al independenţei puterilor în stat".
Curtea Constituţională a invalidat luna trecută, la cererea PD-L, candidaturile în CSM a trei judecători şi unui reprezentant al societăţii civile.
Necesitatea funcţionării CSM a fost invocată în principal de reprezentanţii autorităţilor statului, în contextul în care, în curând, în Comisia Europeană urmează să elaboreze raportul interimar cu privire la justiţia din România.
Eforturile senatorilor, ca CSM să funcţioneze, au început în urmă cu mai bine de două săptămâni, dar, în lipsa unui raport al Comisiei juridice, dezbaterea programată pentru ziua de marţi a fost amânată pentru a doua zi.
Nici de această dată, problema CSM nu s-a rezolvat.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a avansat două variante de vot, fie validarea membrilor CSM şi a reprezentantului societăţii civile, care nu au făcut obiectul contestării la Curte, fie validarea întregului asnamblu al CSM.
Şi procurorul general, Laura Codruţa Kövesi, apreciază că este blocată toată politica de personal din justiţie, întrucât procurorii care au câştigat concursurile nu pot fi angajaţi efectiv.
Potrivit acesteia, tot ce înseamnă angajarea, transferul, evaluarea, sancţionarea magistraţilor nu se poate face până când CSM nu se va întruni într-o şedinţă de plen cu cvorumul prevăzut de lege.
"Poziţia noastră este aceea că decizia trebuie luată cât mai rapid, pentru a avea un CSM care să funcţioneze. Nu pot fi validate concursurile, nu se pot organiza concursuri pentru funcţii de conducere, pentru promovare în funcţii, nu se pot face transferuri, nu se pot face delegări în aceată perioadă", a precizat procurorul general.