Hidrolectrica solicită insolvenţa companiei
Cel mai mare producator de energie electrica din România, compania de stat Hidroelectrica, îsi cere insolventa, printr-un dosar înregristrat la Tribunalul Bucureşti.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 Iunie 2012, 13:05
Compania producătoare de energie electrică, Hidroelectrica, a solicitat insolvenţa companiei, în 15 iunie 2012, cazul urmând să fie judecat pe 20 iunie, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Tribunalului Bucureşti.
Insolvenţa ar putea reprezenta o modalitate prin care compania ar putea opri contractele bilaterale ale societăţii cu "băieţii deştepţi" din energie.
Primul temen de judecată a fost stabilit pentru 20 iunie 2012.
În 6 iunie 2012, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, declara, la o conferinţă de presă, că majorările de preţ din contractele bilaterale ale Hidroelectrica renegociate până în prezent cu beneficiarii sunt prea mici, reducerile de cantităţi la fel, iar niciuna dintre companii nu a acceptat reducerea perioadei contractului.
"Unele dintre opţiunile noastre ne-ar putea permite să tragem o concluzie relativ rapid, altele după întâlnirea cu boardul. Sunt opţiuni pentru renegociere, pe care variantă o alegem, depinde şi de rezultatele economice şi de respectarea principiilor de drept. Varianta scurtă ar fi să ne pliem la ofertele făcute până în prezent de aceşti beneficiari. Niciunul nu a acceptat reducerea perioadei. Sunt, în opinia noastră, creşteri prea mici de preţ şi reduceri mici de cantităţi. Se poate obţine mai mult pentru Hidroelectrica. Noi vă spunem că aceste contracte pot fi încetate, însă rezilierea ne limitează opţiunile", a declara Remus Vulpescu, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a precizat că în negocieri autorităţile române nu sunt satisfăcute de stabilirea unui preţ pentru anul actual, apropiat de preţurile pieţei concurenţiale.
Prin reorganizare "se procedează la reducerea de cheltuieli"
Totodată, Vasile Godînca, senior partner la Casa de Insolventa Transilvania (CITR) declarat pentru un cotidian economică faptul că prin reorganizare se procedeaza la reducerea de cheltuieli inclusiv prin renunţarea la contractele împovaratoare.
"În reorganizare, de cele mai multe ori se procedeaza la negocierea de perioade de gratie, de reducere de dobânzi, de reesalonare a datoriilor pe perioade mai lungi si cu rate sustenabile. Se procedeaza la reducerea de cheltuieli inclusiv prin renuntarea la contractele împovaratoare (mecanismele insolventei permit denuntarea oricaror contracte ale debitoarei care nu duc la maximizarea averii acesteia)”, a declarat Vasile Godînca, senior partner la Casa de Insolventa Transilvania (CITR).
Hidroelectrica a înregistrat în 2010 o cifra de afaceri de 3,27 miliarde lei si un profit net de 292,4 milioane lei cu peste 5.000 de angajati, conform celor mai recente date de la Ministerul Finantelor