Hidroelectrica rămâne în insolvenţă. Judecătorii au respins recursul "băieţilor deştepţi"
Magistraţii au respins cererile "băieţilor deştepţi" de intervenţie în procedura de reorganizare a companiei.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 Octombrie 2012, 13:54
Curtea de Apel Bucureşti a menţinut procedura insolvenţei în cazul Companiei HIdroelectrica, decisă de Tribunalul Bucureşti în 20 iunie.
Companiile Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie, din grupul elveţian Alpiq, care au avut acorduri directe cu Hidroelectrica, precum şi Federaţia Sindicală Hidrosind au cerut instanţei anularea procedurii de intrare în insolvenţă a companiei.
Magistraţii au admis recursurile Societăţilor Alpiq RomIndustrie, Alpiq ROmenergie şi sindicatului Hidrosind, în sensul că au casat în parte decizia şi au respins ca inadmisibile cererile de intervenţie în procedura de reorganizare a companiei.
Decizia este irevocabilă.
În urmă cu două săptămâni, reprezentanţii Hidrosind arătau că recursurile trebuie admise pentru ca angajaţii să îşi poată primi în continuare salariile, în vreme ce reprezentantul Euroinsol , Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica, a cerut menţinerea deciziei Tribunalului.
Insolvenţa, soluţia pentru eliminarea contractelor cu "băieţii deştepţi"
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în luna iunie din cauze precum vânzările de energie la preţuri mult diminuate faţă de referinţa pieţei, managementul deficitar şi seceta prelungită.
Producătorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe la preţuri mici.
Avocatul Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spunea în septembrie că insolvenţa Hidroelectrica va fi un succes şi va putea fi replicată şi la alte societăţi.
Euro Insol preciza că dacă procedura de deschidere a insolvenţei va fi anulată, cu consecinţa reactivării contractelor bilaterale, Hidroelectrica ar putea intra în faliment.
"Nu înseamnă că dispare cel mai mare producător de energie (dacă Hidroelectrica ar intra în faliment, n.r.). Probabil s-ar putea suplini cantitatea de energie. Dar dispare un agent economic care are un monopol pe piaţa serviciilor tehnologice de sistem. Fără Hidroelectrica România rămâne la propriu în beznă, în întuneric", spunea Borza.
Şeful firmei Euro Insol mai spunea că Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă până la 31 decembrie.
Totodată, Borza afirma că statul a fost unul dintre "băieţii deştepţi" de la Hidroelectrica, care a dus o politică nesăbuită prin contracte păguboase pentru companie şi investiţii în favoarea altor instituţii. El a acuzat politica guvernărilor din ultimii ani care au contribuit la "căpuşarea" Hidroelectrica.