Herman Van Rompuy, "profund preocupat" de situaţia politică din România
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, este "profund preocupat" de recentele evenimente din România, din punctul de vedere al independenţei justiţiei şi situaţiei statului de drept.
Articol de Radio România, 12 Iulie 2012, 18:18
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi-a exprimat, joi, într-un comunicat difuzat de Biroul său, profunda preocupare în legătură cu actualele evoluţii politice din România, în special în ce priveşte domnia legii şi independenţa justiţiei, care sunt principii fundamentale ale Uniunii Europene şi pe care este firesc ca toate guvernele să le respecte.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi premierul Victor Ponta s-au întâlnit, joi, la Bruxelles, unde au discutat despre situaţia economică în Uniunea Europeană şi despre cele mai recente evenimente din România.
Van Rompuy l-a încurajat pe premierul Ponta să se angajeze într-un dialog constructiv cu Comisia Europeană şi să clarifice chestiunile pe care Executivul comunitar le vede ca fiind problematice.
"Preşedintele Van Rompuy a exprimat profunda preocupare în legătură cu actualele evoluţii politice din România", precizează Biroul preşedintelui UE, adăugând că Ponta a fost încurajat "să abordeze subiectele identificate de Comisia Europeană ca fiind problematice".
Oficialul european şi-a exprimat încrederea că Guvernul României este pe deplin conştient de importanţa acestor probleme, iar premierul român l-a asigurat de intenţia sa de a se conforma recomandărilor Comisiei Europene.
Victor Ponta: Am înţeles îngrijorările CE, care sunt legitime
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, totodată, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene.
Şeful Guvernului a anunţat că a primit din partea preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, o listă cu întrebări la care Executivul comunitar aşteaptă răspunsuri foarte clare din partea Guvernului de la Bucureşti şi a precizat că va răspunde vineri sau luni acestor întrebări.
"A fost o întâlnire extrem de utilă şi pozitivă. Am înţeles îngrijorările Comisiei care sunt legitime. De asemenea, am primit o listă cu întrebări la care CE aşteaptă din partea guvernului răspunsuri foarte clare şi m-am obligat ca mâine sau luni să transmitem aceste răspunsuri, pentru a asigura încă o dată că tot ceea ce a fost ca bătălie politică săptămâna trecută nu a afectat şi nu va afecta în niciun fel statul de drept, ordinea constituţională şi stabilitatea instituţiilor noastre la standarde europene", a spus Ponta, după discuţia avută, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene.
El a susţinut că, în acest moment, este mult mai optimist legat de faptul că România poate răspunde îngrijorărilor liderilor UE legate de situaţia politică din România.
"Am cerut un set de întrebări concrete, pentru că acuzaţiile erau extrem de generale şi, când se vorbeşte de lovituri de stat şi încălcări ale ordinii constituţionale, eu, ca orice jurist, vreau să vorbesc concret. Preşedintele Comisiei Europene a venit cu un set de întrebări foarte concrete, la care Guvernul răspunde chiar mâine şi care vor elucida atât pentru Comisie, cât şi pentru statele membre faptul că în România statul de drept şi standardele europene sunt garantate", a spus Ponta.
Premierul a precizat totodată că a fost întrebat dacă este adevărat că în Monitorul Oficial nu au fost publicate deciziile Curţii Constituţionale, dar că a prezentat o declaraţie chiar din partea CC din care rezulta că toate deciziile au fost publicate pe măsură ce au fost transmise.
Şeful Executivului, Victor Ponta, a spus ministrilor, în şedinta de miercuri a Guvernului, că va pleca la Bruxelles pentru a opri "dezinformarile grosolane şi îngrozitoare" pe tema suspendarii preşedintelui Traian Băsescu, aratând ca la Uniunea Europeană mai sunt persoane care cred că şeful statului a fost suspendat de Guvern.