György Frunda: În România este nevoie de o lege a presei
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, György Frunda, consideră că în România este nevoie de o lege a presei, care să reglementeze statutul jurnalistului şi limitele legale în care acesta îşi poate practica meseria.
Articol de Alina Dobrinescu, 17 Mai 2011, 17:36
György Frunda a afirmat că ar trebui să existe o lege care să reglementeze şi sancţiunile ce pot fi aplicate în situaţia publicării unor articole care instigă la violenţă, inclusiv suspendarea acreditării jurnalistului şi a dreptului acestuia de a publica.
''Există o reală preocupare pentru legea presei, fiindcă libertatea presei este unul dintre cele mai mari câştiguri de după Revoluţie. În România este nevoie de o lege a presei, care să reglementeze o activitate care este foarte discutată, pentru că dacă o vom tot amâna de frica a ce este scris în ziare, facem un lucru negativ'', a declarat Frunda, în timpul dezbaterii publice ''Libertatea Presei în România - raport anual 2010'', organizată de Comisia pentru drepturile omului din Senat.
În opinia sa, jurnaliştii care publică articole care instigă la violenţă pot fi sancţionaţi, inclusiv prin suspendarea temporară a dreptului de a profesa.
''În Clubul Român de Presă sunt nişte sancţiuni, dar ar fi fost necesare nişte prevederi mai clare. Ar fi existat atunci o autocenzură pozitivă din partea jurnaliştilor. Noi dorim independenţa presei, niciun fel de cenzură, dar trebuie să protejăm cetăţeanul, indiferent de cine este el, de abuzurile din presă. Trebuie să apărăm şi dreptul cetăţeanului de a fi informat corect, să îl apărăm de articolele incorecte. (...) Procesele durează foarte mult şi sunt cazuri în care cetăţeanul, într-un proces, deşi câştigă, moare cu dreptatea în mână fiindcă jurnalistul nu are bani să plătească despăgubirea stabilită de judecător. Ar trebui ca jurnaliştilor să le fie suspendat dreptul de publicare sau acreditarea pe o anumită perioadă'', a susţinut Frunda.
În replică, reprezentanta Agenţiei Naţionale de Monitorizare a Presei, Liana Ganea, a afirmat că în nicio ţară democratică jurnaliştilor nu le este suspendat dreptul de a scrie sau acreditarea de presă.
''Eu m-am speriat în acest moment. Este îngrijorător să vorbim despre ideea de a retrage acreditarea jurnaliştilor pentru că nu există aşa ceva în nicio ţară democratică. Nu cred că acest lucru va fi primit cu braţele deschise nicăieri în Uniunea Europeană. Teama mea este că un jurnalist căruia i-a fost retrasă acreditarea se va adresa Curţii Europene, aceasta va spune că decizia statului a fost disproporţionată. O astfel de legislaţie va duce România sub Ungaria, care are la acest moment cea mai dezastruoasă legislaţie în domeniul mass-media. Asta o să ne plaseze pe ultimul loc'', a declarat Liana Ganea.