Guvernul vrea stingerea legală a conflictului din Valea Jiului
Executivul a discutat situația minerilor din Valea Jiului și dorește evaluarea măsurilor pentru stingerea legală a conflictului.
Articol de Radio România, 06 Martie 2012, 14:37
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat, marți, la finalul ședinței săptămânale a Executivului că a fost discutată situaţia minerilor din Valea Jiului, iar ministrul economiei a făcut o informare în acest sens.
A doua zi de proteste în Valea Jiului
Minerii din Valea Jiului au continuat, marți, protestul început luni în faţa sediului Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani.
Ei sunt nemulţumiţi că nu le-a fost majorat sporul de pericol, după cum prevede un protocol încheiat luna trecută cu administraţia.
Preşedintele Sindicatului Liber de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, susţine că oamenii nu mai au bani nici pentru a-şi asigura încălzirea centrală.
”Oamenii noştri şi-au pierdut răbdarea, s-au săturat să fie minţiţi, s-au săturat să afle despre protocoale semnate cu reprezentanţi din Guvernul României, care nu sunt respectate. Noi nu cerem altceva decât aplicarea legii, aplicarea legii părţilor contractului colectiv de muncă, conform Codului de dialog social, şi dacă acest lucru se va rezolva, vom merge înapoi, la locurile noastre de muncă”, a declarat, marți, Tiberiu Cozma.
Ministerul Economiei: Minerii nu vor primi majorări salariale
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Károly Borbély, afirmă că minerii nu vor primi majorări salariale în urma protestelor, însă o soluţie pentru creşterea viabilităţii minelor ar putea fi modificarea preţului practicat de termocentralele Mintia şi Paroşeni.
El a precizat că acordul încheiat în urmă cu o lună cu angajaţii din Valea Jiului nu are acoperire legală în ceea ce priveşte acordarea sporurilor de periculozitate.
”Noi nu putem să punem în aplicare ceva care nu este legal, între un sindicat şi un minister există tot timpul discuţii. Au mai fost multe ori în care un acord nu a fost respectat, nu s-a întâmplat nimic, pentru că în termenii de dialog s-a găsit alt acord. În momentul de faţă, bugetul CNH şi legislaţia în vigoare nu permit niciun fel de majorare salarială. Deci ăsta este un lucru extrem de clar. Nu putem să ne batem joc de nimeni. Nu putem s-avem un alt tratament pentru mineri şi un alt tratament pentru alţi bugetari. Nu se poate face acest lucru. În momentul de faţă, astăzi(n.r. marți), nu avem o soluţie pentru asta”, a explicat Károly Borbély.
După ce au protestat în faţa Companiei Naţionale a Huilei, minerii din Petroşani au pornit în marş prin oraş pentru respectarea contractului colectiv de muncă.
Manifestanţii care au rămas peste noapte în faţa sediului Companiei spun că nu vor renunţa la protestul lor până când nu-şi primesc drepturile.
Reprezentanţii acestora au avut o întâlnire, la București, cu şefii termocentralelor şi cu responsabilii de la huilă, în care au cerut alocarea unei sume mai mari de bani la tona de cărbune extrasă.