Guvernul vrea scăderea impozitului pe venit la 10%
Printre măsurile fiscale pe care Guvernul vrea să le adopte anul viitor se numără scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în dreptul salariaţilor.
Articol de Radiojurnal, 27 Octombrie 2017, 08:03
Guvernul a analizat, ieri, în primă lectură, proiectul de modificare a Codului fiscal, care prevede o serie de măsuri benefice pentru mediul de afaceri, între care şi reducerea impozitului la 10% pentru unele categorii de venituri.
În aceeaşi şedinţă, executivul a discutat şi o serie de ordonanţe care prevăd, între altele, creşterea salariului minim brut pe ţară şi reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii.
Ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, a prezentat măsurile fiscale pe care executivul doreşte să le adopte anul viitor.
"Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. O altă măsură: reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în dreptul salariaţilor. Contribuţiile scad cu două puncte procentuale. Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului scad, de asemenea, la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale", a spus Ionuţ Mişa.
Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că se doreşte ca de la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie să crească la 1900 de lei.
Lia Olguţa Vasilescu a mai spus că va creşte şi pensia minimă şi se va mări şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.
"Indemnizaţia minimă de creştere a copilului va creşte, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei, faţă de 1233 de lei, cât este în prezent, şi nu în ultimul rând proiectul de ordonanţă prevede creşterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018", a spus Vasilescu.
Lia Olguţa Vasilescu a mai arătat că va fi redus şi procentul de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%.