Guvernul vrea scăderea accizelor din 2016. Vezi schimbările din Codul Fiscal
Noul cod fiscal propus de Guvern prevede câteva schimbări majore, printre care scăderea accizelor, scăderea TVA dar şi supra-impozitarea clădirilor sau a terenurilor lăsate în paragină.
Articol de Angela Matei, 18 Februarie 2015, 16:05
Guvernul va prezenta Parlamentului, peste aproximativ o lună, proiectul noului Cod Fiscal, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, cu modificări importante de taxe şi impozite, în următorii 5 ani.
Principalele intenţii ale Executivului au fost anunţate de Ministrul Finanţelor, în şedinţa de astăzi: scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată sau a Contribuţiilor de Asigurări Sociale, atât la angajat, cât şi la angajator.
Reporterul RRA, Angela Matei, transmite că modificările vizează de asemenea scăderea accizelor, dar şi supra-impozitarea clădirilor sau a terenurilor lăsate în paragină.
Din ianuarie 2016, TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe va fi redusă la 9%, iar cota standard va fi de 20%.
O nouă scădere este prevăzută pentru 2018, când TVA-ul ar urma să ajungă la 18%.
De reduceri vorbim şi în cazul contribuţiilor de asigurări sociale care vor scădea de la 10,5 la 7,5%, la angajat, şi de la 15,8 la 13,5%, la angajator, începând din 2017.
Atât CAS-ul, cât şi CASS, vor fi impuse tuturor persoanelor care realizează venituri.
Potrivit proiectului scade şi cota unică de impozitare din 2019 de la 16 la 14%.
Ministrul Darius Vâlcov a precizat că autorităţile din teritoriu îşi vor putea stabili taxele, ţinând cont şi de nevoile bugetare locale.
"Cota impozitului pe clădiri rezidenţiale să fie cuprinsă între 0,08 şi 0,2 faţa de cota actuală, de 0,1%, bineînţeles, la latitudinea autorităţilor publice locale. Am introdus, de asemenea, posibilitatea de scutire sau reducerea impozitului pe mijloacele de transport folosite exclusiv în domeniul agricol. Tot în competenţa consiliilor locale, am dat posibilitatea ca, începând cu 2017, să se poată majora, pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan, impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren, cu până la 500% şi, totodată, pentru terenul agricol din extravilan, nelucrat timp de 2 ani consecutiv, să se poată majora impozitul pe teren, până la 500%", a spus Vâlcov.