Guvernul vrea să renunţe la cota unică, în favoarea impozitului progresiv
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de guvern, că nu va creşte cota unică de la 16%, dar se încearcă reducerea ei la 12% şi la 8% pentru anumite categorii de persoane defavorizate.
Articol de Alina Bordeiaşu, 12 Februarie 2014, 17:16
Salariile mici ar putea fi taxate cu 8 sau 12 procente, dacă se va introduce cota progresivă de impozitare şi se va renunţa la cea unică, de 16%, care se aplică în prezent.
Premierul Ponta a amintit, în Guvern, că intenţiile privind impozitul diferenţiat pentru anumite categorii de persoane fizice şi reducerea CAS sunt anunţate şi semnate public de trei ani şi a spus că apreciază că presa a relatat, miercuri, despre aceste măsuri, deoarece se face "reclamă" Guvernului
El a susţinut declaraţia după ce presa a relatat, miercuri, pe larg, intenţia Guvernului de a introduce impozitul diferenţiat pe venitul salarial, de 8%, 12% si 16 %, şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, citând Strategia fiscal-bugetară pe 2014-2016, prezentată însă public pe site-ul Ministerului Finanţelor din luna mai 2013 şi aprobată tot anul trecut de către Guvern şi Parlament.
Strategia fiscal-bugetară 2014 - 2016
Astfel, în Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, postată pe site-ul Ministerului Finanţelor în primăvara anului trecut şi aprobată tot în 2013 de Guvern şi Parlament, se afirmă, la capitolul privind "Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017", că se intenţionează "introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilităti fiscale: cote 8%, 12% si 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit, precum şi reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse va avea un impact bugetar neutru".
Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a precizat pentru Radio România Actualităţi că impozitul progresiv pe venit nu trebuie să depăşească, nici el, 16%.
"Cotele diferenţiate vor fi regresive, urmând a fi stabilite pe grile de venit. Această măsură face parte din programul de guvernare. La propunerea Partidului Naţional Liberal, această măsură, tocmai de accea am ţinut foarte mult la ea, pentru că este o măsură sănătoasă care stimulează sectorul privat şi determină crearea de locuri de muncă", a spus Cristina Pocora.
Înlocuirea cotei unice de 16% cu impozitul progresiv pe venit, în trei trepte, este cuprinsă în strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2014-2016, fără a fi stabilit, însă, un termen clar pentru introducerea acestor modificări.
Ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a precizat că măsura nu trebuie să surprindă pe nimeni, întrucât reprezintă unul din obiectivele asumate de USL încă din 2012.