Guvernul vrea să plafoneze salariile din companiile de stat
Proiectul de lege a fost discutat, miercuri, de Guvern în primă lectură, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare.
Articol de Angela Bârgoan, 20 Iunie 2012, 17:02
Guvernul intenționează să limiteze veniturile din societățile cu capital majoritar de stat astfel încât niciun angajat să nu mai aibă un salariu mai mare decât cel al directorului companiei.
Premierul Victor Ponta spune că în acest moment managerul are un salariu egal cu al secretarului de stat, iar toți directorii din subordinea lui, uneori chiar zeci și sute, au salarii mai mari decât la cele mai importante companii multinaționale.
”Intenţionez şi intenţionăm să limităm veniturile celor din companii societăţi comerciale cu capital de stat la nivelul directorului general sau al managerului, pentru că în acest moment - ştiţi foarte bine ce s-a întâmplat după decizia Guvernului Boc - directorul general sau managerul are un salariu egal cu al secretarului de stat, iar toţi directorii de sub el, uneori zeci şi sute de directori, au salarii mai mari decât la cele mai mari companii multinaţionale. Ceea ce este o şmecherie”, a apreciat prim ministrul.
Premierul a anunțat că proiectul de lege va fi aprobat de către Guvern săptămâna viitoare.
”Săptămâna viitoare o să vă prezentăm forma finală. Cred că este anormal ca în companiile cu capital de stat, în afară de salariul managerului sau al directorului general, care este limitat la nivelul unui secretar de stat, toate celelalte salarii de sub el să fie de zeci, sute şi foarte multe sute de milioane de lei”, a mai declarat premierul Victor Ponta.
Sunt vizate regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile comerciale la care statul este acționar majoritar.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, a precizat, de asemenea, că actul normativ are o dublă semnificație.
”Pe de-o parte, este vorba despre realizarea unor economii prin plafonarea unor salarii ale personalului angajat în cadrul regiile autonome, societăţilor, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care statul sau unitatea administrativ teritorială este acţionar sau majoritar. Pe de altă parte, este vorba despre o semnificaţie politică, prin care Guvernul dă un semnal, în sensul implementării austerităţii la nivelul organelor de conducere al diverselor regii autonome, societăţi sau companii naţionale, pentru că într-o perioadă de dificultăţi economice, conducerea ţării trebuie să fie prima care să dea un astfel de exemplu de sacrificiu şi de solidaritate cu cetăţenii”, a explicat Andrei Zaharescu, la finalul şedinţei de Guvern.
Andrei Zaharescu a anunțat că săptămâna viitoare se va face și o inventariere a salariilor din societățile cu capital majoritar de stat.