Guvernul vrea să introducă taxa TVA doar la încasarea facturii
Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul intenţionează să aplice după 1 august, plata TVA doar la momentul încasării facturii pentru sume în cuantum de până la 500.000 euro, condiţia fiind ca plăţile să fie efectuate prin bancă.
Articol de Sergiu Şteţ, 11 Iulie 2012, 15:39
Plata Taxei pe Valoarea Adăugată doar la încasarea facturii este o măsură solicitată de multă vreme de mediul de afaceri, TVA-ul fiind plătit de orice firmă sau persoană fizică autorizată care are o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei pe an, aproximativ 50.000 de euro.
"Va rezolva, va îmbunătăţi fluxul de numerar al companiei. Ne vom bloca banii, pentru că pe mine legea la ora actuală, dacă am emis o factură de o sută de lei, mă obligă automat să virez statului 24 de lei, chiar dacă eu nu am încasat-o", a declarat Nicolae Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.
Guvernul ar putea anunţa în câteva zile o modificare importantă referitoare la plata Taxei pe Valoare Adăugat, iar TVA-ul s-ar putea astfel plăti la încasarea facturii, însă numai în anumite condiţii.
Este o măsură care ar putea intra în vigoare din august, dar care trebuie mai întâi să treacă prin filtrul Fondului Monetar Internaţional.
Cele mai mari restanţe la plata facturilor le are chiar statul. Multe dintre firmele care prestează servicii sau efectuează lucrări pentru administraţiile locale şi administraţia centrală se plâng de întârzierea cu care reuşesc să îşi încaseze banii.
Contribuabilii, obligaţi să plătească TVA, chiar dacă plata facturii nu a fost efectuată
Cu toate că, în astfel de cazuri, statul întârzie plata facturii, contribuabilul este obligat să vireze TVA-ul.
Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Economiştilor şi Contabililor, Valentin Neacşu, susţine că o astfel de practică poate duce uşor la faliment.
"În condiţiile în care nu ai acces la credite sau accesul la credite s-a redus foarte mult, la finanţare în general, în clipa în care tu ai prestat, ai emis factură şi încasezi peste şase luni, să mai trebuiască să plăteşti şi TVA-ul la o lună de zile, să zicem, din momentul emiterii facturii, nu vor face decât să vină să te împovăreze. Te poate băga în faliment. Sunt foarte multe firme care au ajuns să aibă probleme majore şi chiar să intre în faliment pentru că a trebuit să plătească taxe. TVA-ul gândiţi-vă că este foarte mare, 24% este un procent considerabil de mare", a declarat Valentin Neacşu.
Adoptarea unei eventuale astfel de măsuri de plată a TVA-ului la încasarea facturii ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetului.
Pe lângă impozitul pe venit sau pe profit, TVA-ul este o importantă sursă din care se alimentează bugetul.
În primele trei luni ale acestui an, aproximativ o treime din veniturile la bugetul de stat au fost încasări din TVA sau accize. Este vorba de o sumă de peste trei miliarde şi jumătate de euro.