Guvernul vrea impozitare diferenţiată şi TVA de 19%. Vezi programul politic
Principalele modificări în programul pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea sunt scăderea TVA, impozitul diferenţiat, reducerea CAS, sau pensiile ocupaţionale.
Articol de Andrei Şerban, 07 Martie 2014, 12:54
Modificările din programul politic al Guvernului apar în direcţiile de acţiune ale Guvernului pentru perioada 2014 - 2016.
O serie de modificări au fost aduse la capitolul stimularea sectorului privat şi crearea de locuri de muncă.
Guvernul doreşte revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
De asemenea, se păstrează plafonul de impozitare de 16% şi se doreşte introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu cote de 8, 12 şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit, pe parcursul mandatului, cu condiţia ca sistemul fiscal-bugetar să permită.
Executivul mai analizează şi extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9% pentru a fi sprijiniţi producătorii interni şi pentru a reduce evaziunea fiscală din zona produselor alimentare.
Programul de guvernare integral
În programul Guvernului, se doreşte şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori şi creşterea salariului minim pe economie la 1100 de lei până în 2016.
Modificări în noul program de guvernare apar şi la capitolul prognoze, anul acesta se aşteaptă o creştere reală faţă de anul precedent de 2,3% şi anul viitor de 2,5 procente, valori mai mici decât cele anunţate în programul anterior.
O prevedere nouă se referă şi la introducerea procedurii de şomaj parţial, care să permită, pe o perioadă limitată, cumularea veniturilor din muncă în regim part-time cu o parte din indemnizaţia de şomaj.
O noutate este introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale (Pilonul IV) bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate, pentru a se elimina nedreptăţile create beneficiarilor pensiilor speciale de noua lege a pensiilor şi totodată pentru a se crea posibilitatea pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură.
În legătură cu fondurile europene, Guvernul îşi propune ca până la sfârşitul anului 2015 să atragă între 50 şi 80% din banii oferiţi României de Uniunea Europeană.
►Capitolul minorităţi
La capitolul minorităţi, noile prevederi se referă la asigurarea unor programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea maghiară, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale şi de comunicare în limba maternă la nivel naţional.
În acest sens, vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei.
Procedura angajării răspunderii Guvernului în Parlament este prevăzută pentru marţi.
În trei zile de la angajarea răspunderii, Opoziţia poate depune o moţiune de cenzură.