Guvernul vrea împărţirea riscului la creditele acordate prin programul Prima Casă
Guvernul intenţionează să îmbunătăţească programul "Prima Casă", în sensul majorării numărului de beneficiari - a declarat, marţi, premierul Emil Boc, care s-a întâlnit la sediul Ministerului Finanţelor Publice cu reprezentanţii băncilor din România.
Articol de Petruţa Obrejan, 22 Martie 2011, 17:13
Premierul Emil Boc crede că prin împărţirea între stat şi bănci a riscului privind creditele acordate prin porgramul “ Prima Casă” , numărul beneficiarilor s-ar putea dubla.
În cadrul întrevederii cu reprezentanţii principalelor bănci comerciale interesate în derularea acestui program guvernamental, premierul a propus împărţirea riscului garanţiei, risc ce în prezent este suportat 100% doar de stat.
"Analizăm împreună cu băncile posibilitatea de a împărţi riscul garanţiei între stat şi bancă. Astăzi riscul este suportat 100% de stat. Propunerea noastră este să împărţim acest risc: 50% statul - 50% instituţia finanţatoare, adică banca. Aceasta ar însemna practic că la un nivel al garanţiilor guvernamentale de 1,5 miliarde de euro s-ar mai putea obţine încă 1,5 miliarde garanţii, adică ar însemna dublarea numărului de beneficiari prin dublarea plafonului", a explicat premierul.
Emil Boc a explicat, că în acest fel, statul ar putea oferi garanţii de 3 miliarde de euro.
Şeful Executivului crede că băncile, aflate în competiţie, nu vor mări dobânzile, întrucât şi-ar putea pierde clienţii, mai mult contracte deja încheiate nu se vor modifica.
"Băncile, dacă doresc să nu fie atractive, să mărească dobânda. Este o competiţie pe piaţă şi clientul alege între acela care oferă o dobândă mai mică şi cel care oferă o dobândă mai mare", a afirmat şeful Executivului.
El a mai spus că cei mai receptivi pentru a prelua o parte din riscurile programului “Prima Casă”, s-au arătat a fi, în cadrul discuţiilor, reprezentanţii BCR, BRD, Alfa Bank şi Raiffeisen Bank.
În opinia premierului, programul rămâne atractiv pentru bănci şi pentru că are o marjă de risc foarte mică, în condiţiile în care doar 21 de clienţi din cei 37.639 de utilizatori ai programului au avut probleme la plata ratelor.
Până în prezent, programul 'Prima Casă' are peste 33.000 de beneficiari, dar cei mai mulţi dintre ei au decis să-şi cumpere locuinţe vechi de pe piaţa imobiliară.