Guvernul vinde 13,7% din acţiunile Electrica Muntenia Sud către Enel
Ministrul finanţelor, Florin Georgescu, a anunţat că a fost aprobat un memorandum pentru începerea procedurilor de vânzare a unui pachet de 13,7% din acţiunile Electrica Muntenia Sud către ENEL.
Articol de Angela Bârgoan, 31 Iulie 2012, 19:44
Ministrul finanţelor a afirmat, marţi, că Guvernul a avizat începerea procedurii de vânzare către grupul italian Enel a 13,7% din acţiunile deţinute de stat la Electrica Muntenia Sud , operaţiune din care estimează că va obţine aproximativ 375 milioane euro.
"Fondul tampon de valută pentru finanţarea deficitului este la un nivel corespunzător negocierilor cu instituţiile internaţionale pentru că acel sold, care este de 3,3 miliarde în prezent, este suplimentat de un miliard - linia de credit la Banca Mondială. În urma eforturilor eficiente ale Ministerului Economiei care a renunţat, prin intermediul Hidroelectrica, la acele contracte cu băieţii deştepţi, avem acces şi la acea linie de credit. Deci avem 4,3 miliarde, mai mult decât ce am primit la investitură", a declarat Florin Georgescu.
El a estimat că întreaga procedură de vânzare va avea o durată de maximum două luni.
Potrivit vicepremierului, se vor încasa aproximativ 375 de milioane de euro, iar banii vor merge atât la compania vânzătoare, cât şi la bugetul de stat.
Electrica Muntenia Sud a fost preluată de Enel printr-o tranzacţie finalizată în 2008 şi divizată în două companii, pe tipuri de activitate.
Electrica mai deţine câte 23,57% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, din care câte un pachet de 10% este rezervat angajaţilor Electrica.
Sprijin financiarde la Guvern, pentru producătoriide lapte şi carne de vită din zonele defavorizate
Tot în şedinţa de marţi s-a decis acordarea unui sprijin financiar pentru producătorii de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate.
Potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constantin, cererile pot fi depuse în perioada 6 august - 21 septembrie.
Ministrul a mai anunţat, că, săptămâna viitoare vor fi stabilite compensaţii şi pentru fermierii afectaţi de secetă.
El a adăugat că, în perioada imediat următoare, nu există îngrijorări foarte mari cu privire la o creştere a preţurilor la alimente ca urmare a secetei.
"Sunt o parte din producători care au spus că se vor scumpi şi, dacă ne uităm la preţurile produselor agricole şi pe pieţele internaţionale, poate că s-ar justifica acest demers. Acum rămâne de văzut în ce măsură piaţa poate să îşi permită această creştere. Consumatorii nu cred că îşi permit preţuri mai mari în momentul de faţă. Ca atare, şi cel care pune un preţ la un anumit produs se gândeşte dacă nu e mai bine cumva să micşoreze profitul sau să meargă chiar la costul de producţie şi să vândă produsul respectiv decât să stea cu el în pierdere", a explicat ministrul agriculturii.
Daniel Constantin a adăugat că, din 2014, zonele defavorizate vor fi redefinite la nivel european şi, potrivit noului algoritm, suprafeţele defavorizate din România vor fi creşte cu 15% ceea ce înseamnă că de compensaţii va beneficia o categorie mai largă de fermieri.