Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă referitoare la controlul judiciar
Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea prevederilor declarate neconstituţionale de CCR referitoare la controlul judiciar.
Articol de Politica Romaneasca, 10 Decembrie 2014, 17:46
Anunţul a fost făcut astăzi, în deschiderea şedinţei săptămânale de guvern de premierul Victor Ponta.
"Domnul ministru Cazanciuc a prezentat proiectul sub formă de ordonanţă de urgenţă, ca să nu intrăm în vacanţa parlamentară, privind modificarea Codului de procedură penală în urma deciziei CCR referitoare la controlul judiciar. O adoptăm astăzi, intră în vigoare şi nu mai este niciun fel de problemă", a afirmat Ponta, citat de Agerpres.
La rândul său, ministrul Justiţiei a explicat că varianta ordonanţei de urgenţă este soluţia convenită cu CSM, Înalta Curte şi Ministerul Public.
"În urma întâlnirii pe care am avut-o ieri cu reprezentanţii CSM-ului, Înaltei Curţi şi Ministerului Public am ajuns la concluzia că soluţia ar fi ordonanţa de urgenţă. Am primit azi dimineaţă şi avizul CSM-ului, suntem în perfectă legalitate", a declarat Cazanciuc, potrivit sursei citate.
Premierul Victor Ponta anunţa marţi că ministrul Justiţiei va prezenta în şedinţa de guvern de miercuri un proiect de lege care să modifice prevederile declarate neconstituţionale de CCR referitoare la controlul judiciar.
Pe 4 decembrie, CCR a stabilit că normele de impunere a controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune sunt neconstituţionale pentru că nu prevăd un termen fix de aplicare.
Magistraţii Curţii consideră că sunt încălcate prevederile legate de libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa privată.
În baza noului Cod de Procedură Penală intrat în vigoare la începutul anului, procurorii şi instanţele de judecată au recurs în mai multe rânduri la aplicarea măsurilor de control judiciar, fără precizarea duratei de timp.
Cât se află sub control judiciar, inculpatul are unele obligaţii şi restricţii, între care: să meargă la procuror, la Instanţă sau la Poliţie de câte ori este nevoie, să informeze dacă îşi schimbă locuinţa, să nu plece din România, să nu aibă arme, să nu ia legătura cu anumite persoane implicate în dosar.
Dispoziţiile legale constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept la publicarea deciziei Curţii, în cel mult o lună, în Monitorul Oficial, iar dacă în 45 de zile de la publicare parlamentul sau guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile incriminate cu dispoziţiile constituţiei atunci textele constate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele.