Guvernul va adopta bugetul după avizul CSAT
Pentru a fi aprobate de Guvern bugetele ministerelor Apărării şi de Interne şi ale serviciilor speciale, trebuie să fie avizate de CSAT, iar şedinţa în care va fi făcut acest lucru a fost convocată de preşedintele Klaus Iohannis marţi, 31 ianuarie.
Articol de Petruţa Obrejan, 27 Ianuarie 2017, 18:25
Guvernul va adopta proiectul bugetului de stat pe 2017, marţi, după ce va avea un aviz de la Consiliului Suprem de Apărăre a Ţării.
Executivul intenţiona să adopte astăzi bugetul şi tot în această seară să trimită documentul la Parlament, pentru dezbatere şi aprobare.
Însă pentru a fi aprobate de Guvern, bugetele ministerelor Apărării şi de Interne şi ale serviciilor speciale trebuie să fie avizate de CSAT, iar şedinţa în care va fi făcut acest lucru a fost convocată de preşedintele Klaus Iohannis marţi, 31 ianuarie.
Proiectul bugetar are aproape toate avizele, inclusiv cel al Consiliului Fiscal, dar nu şi pe cel al CSAT - spunea premierul Sorin Grindeanu, în debutul şedinţei de guvern.
El preciza că a discutat în această după amiază cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă.
"Am avut o discuţie astăzi, mai după masă, cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, am sperat la un parcurs aşa cum a fost parcursul, să spunem, spre exemplu anul trecut. Când anul trecut, în 9 decembrie, s-a adoptat proiectul legii bugetului, s-a trimis către Parlament şi în 10 decembrie a fost CSAT pentru aviz. Am sperat", a susținut Grindeanu.
Țintele bugetului: creștere economică de 5,2%, deficit bugetar de 3%
Şi proiectul bugetar rediscutat cu principalii ordonatori de credite trebuie să ţină cont de o creştere economică de 5,2% , să păstreze deficitul bugetar până în 3 procente, să acorde apărării 2% din PIB şi, aşa cum preciza premierul, trebuie susţinute financiar în special proiectele prinse în programul de guvernare.
Sorin Grindeanu a explicat că unii ordonatori de credite, cum ar fi Camera Deputaţilor şi Senatul au venit cu propuneri de buget redus, cu alţi ordonatori s-a discutat, dar chiar şi acele reduceri care s-au aplicat unor instituţii nu pun în pericol funcţionarea acestora.
Potrivit noului proiect, cei mai mulţi bani se vor regăsi în bugetele ministerelor: Transporturilor, Agriculturii, Sănătăţii şi IMM-urilor.
Tot de bugete mari vorbim şi la CSM, Înalta Curte şi Ministerul Public, în timp ce la serviciile speciale - SIE, STS, SPP şi SRI - care vor dispune de un buget redus, cu aproape 10 procente faţă de anul trecut.
Deci, proiectul bugetar se va discuta abia marţea viitoare, într-o nouă şedinţă.