Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Guvernul Ungureanu, validat de Parlament

LIVE UPDATES Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului Ungureanu, care a obţinut 237 voturi "pentru" şi două "împotrivă".Opoziţia nu a participat la vot.

Guvernul Ungureanu, validat de Parlament

Articol de Luminiţa Apostolescu, 09 Februarie 2012, 10:38

► ora 14.27 Mihai Răzvan Ungureanu: "Vă mulţumesc şi sper să nu vă dezamăgesc niciodată. Vom fi întotdeauna unde am promis pentru cetăţenii acestei ţări".

► ora 14.24. Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului Ungureanu şi programului de guvernare cu 237 de voturi "pentru" şi două "împotrivă".

ora 14,14 - S-a terminat votul din Parlament privind învestirea Guvernului Ungureanu şi aprobarea programului de guvernare.

ora 13.44 Începe procedura de vot

ora 13.40 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, anunţă că aprobarea programului de guvernare şi a componenţei Guvernului se face cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, fiind necesare 232 de voturi.

Blaga anunţă că votul e secret şi se exprimă prin bile.

ora 13,34 - Mihai Răzvan Ungureanu

"Domnul Ponta a făcut pledoarie pentru tehnocraţi. Cred că într-o democraţie funcţională, un guvern asumat politic, supus şi criticii şi aprobării în funcţie de rezultate, e un guvern care justifică democraţia parlamentară însăşi".

"Mă bucur ca PSD să participe, dacă are soluţii, la un dialog consistent pe probleme importante ale acestei ţări. Şi voi rămâne recunoscutător pentru acest lucru".

"Acest guvern merită pus sub semnul întrebării nu pentru ceea ce este în prezent, o propunere, ci pentru ceea ce trebuie să fie în viitor".

"Mă aştept ca votul dvs. să contureze această realitate pe care o recunoaştem: că este nevoie de altceva".

ora 13.30 - Daniel Oajdea (independent)

"Azi avem un nou guvern, format din oameni tineri, fără experienţă, condus de un om pe care îl ştiu corect".

"Atitudinea opoziţiei de a lipsi şi de a nu vota schimbarea este total greşită".

"Vă cer să faceţi tot ce depinde de dvs. pentru ca efectele crizei economice să nu fie decontate doar de oamenii simpli, ci şi de clientela politică din toate partidele".

ora 13.23 Marian Săniuţă (independent)

"Vă rog să fiţi de acord domnule prim-ministru în calitatea mea de deputat independent, cu prezentarea unor amendamente în ce priveşte ordinea publică şi siguranţa naţională".

ora 13.16. Radu F.Alexandru (PDL)

"Trăim o zi istorică în viaţa politică a României".

"Ascultându-vă, domnule Ungureanu, am avut sentimentul că ascult un program de guvernare cu care mă identific în totalitate, coerent, articulat".

ora 13.04 Mircea Geoană (independent)

"Votul meu va fi împotriva instalării acestui guvern"

"Să reluaţi o dezbatere publică cu privire la Legea sănătăţii din România".

"Nu-l trimiteţi pe Baconschi înapoi ambasador la Paris".

"Să venim cu o legislaţie modificată la alegeri, să nu mai trecem prin penibilitatea legată de comasarea de alegeri".

"Schimbarea Guvernului anterior era necesară şi trebuia făcută mai din timp"

"Actuala politică economică e prea puţin capabilă să readucă creştere economică".

"Cred că domnul prim ministru ar fi trebuit să dea câteva semnale extrem de clare de independenţă din punct de vedere politic şi al programului de guvernare".

ora 12.56 Cristian Diaconescu (UNPR)

"Haideţi să adoptăm o decizie comună privind continuarea reformelor în Justiţie. Să reprezinte o decizie a Parlamentului României, cât mai curând".

"UNPR a propus şi va susţine cu toată fermitatea Legea taxărilor averilor mari şi foarte mari".

"Vă felicit, domnule Ungureanu, pentru că am auzit astăzi o serie de intervenţii prin care s-a promis sprijinul privind unele măsuri necesare. Orice ţară civilizată a găsit punţi de comunicare politică".

"Avem de dat socoteală numai în faţa românilor"

ora 12.46 Cseke Attila (UDMR)- UDMR va acorda votul de încredere Guvernului

"Investirea unui Guvern e o procedură necesară şi normală"

"Orice executiv constituie o provocare".

"Interesul politic al UDMR era acela de a organiza alegeri anticipate, din mai multe motive, inclusiv cel referitor la faptul că 2012 nu va fi unul uşor".

"Conştientizăm însă, necesitatea de a fi responsabili. UDMR a fost o formaţiune politică responsabilă".

"România are nevoie de stabilitate şi echilibru în guvernare".

"Acest Guvern trebuie să fie conştinet că orice măsură dureroasă nu valoarează nimic dacă cetăţeanul nu simte ceva mai mult în traiul zilnic".

"Domnule prim-ministru trebuie să aveţi tăria să găsiţi metode urgente de a găsi roadele măsurilor din ultimii doi ani".

"Recuperarea salarială şi majorarea pensiilor trebuie să fie o preocupare obligatorie, cu finalizare în primul trimestru în acest an".

"Adoptarea în această legislatură a Legii privind minorităţile naţionale".

"UDMR aduce oameni competenţi în acest guvern".

"Îmi doresc ca acest guvern să ne dea semne că investiţia UDMR în guvern a fost o decizie corectă".

"Grupurile UDMR susţin acordarea votului de încredere guvernului Mihai Răzvan Ungureanu".

ora 12.03 - Victor Ponta (PSD): USL nu va vota pentru învestirea noului guvern

"Aş vrea de la început să precizez că decizia USL privind situaţia actuală o cunoaşteţi şi rămâne neschimbată. Am considerat că alegerile anticipate şi demisia preşedintelui Băsescu sunt soluţiile pentru criza actuală politică suprapusă peste criza economică şi socială"

" Această decizie poate fi în dezacord cu ceea ce dvs. aţi decis. Este obligaţia mea să prezint argumentele".

"O să vă spun de ce nu votăm pentru învestirea Guvernului, de ce nu suntem prezenţi la această dezbatere".

"Imi doresc să aveţi o guvernare mai bună decât cea antrerioară".

"Exprim satisfacţia opoziţiei unite faţă de schimbarea guvernului vechi".

"Îl felicit pe dl. Ungureanu pentru nominalizare dar vreau să vă rog, să nu continuaţi politica Guvernului Boc. Aveţi un guvern pe jumătate nou, este important ca schimbarea să nu fie doar de faţadă, ci să privească schimbări profunde".

"Sunt convins că citiţi opiniile din presa internaţională şi sunteţi conştineţi că România nu se află într-un punct sigur, şi e una din ţările cele mai vulnerabile vis a vis de ce se va întâmpla în Europa".

"Vreau să vă rog să încercaţi să înteţelegiţi că guvernarea nu e pentru cigre, ci pentru cei care sunt guvernaţi".

"Macro România stă foarte bine, viaţa este însă micro, acolo oamenii suferă sunt nemulţumiţi de direcţia în care merge România".

"Vreau domnule prim-ministru să luaţi în serios o realitate: frigul de afară şi schimbarea Guvernului Boc reprezintă doar un respiro pe care dvs. îl primiţi. Singura schimbare cu adevărat va fi în modul de guvernare şi în modul de rezolvare a problemelor cetăţenilor".

"Autismul fostului guvern a dus la căderea acestuia".

"Această schimbare e o schimbare benefică şi poate că şi foştii miniştri vor avea timpul să înţeleagă de ce au fost atât de detestaţi".

"Un guvern de tehnocraţi ar fi fost o soluţie mult mai bună pentru România. Conducând, domnule Ungureanu, un guvern politic, stiţi că nu mai sunteţi un idenependet. Sper că veţi reuşi să conduceţi şi PDL care v-a propus în această funcţie pentru că prim-ministru complet izolat înseamnă un prim ministru ineficient".

"Salut faptul că v-aţi dat demisia din funcţia de director al SIE. Sper că informaţiile pe care le-aţi avut în această funcţie nu v-au ajutat în această cariereră politică"

"USL a decis să nu voteze acest Guvern şi din cauza unor reţineri pe care le avem faţă de membri Guvernului".

"Vă întreb în numele opoziţiei dacă miniştrii îndeplinesc criteriile de independenţă, competenţă, integritate şi modestie".

"Aveţi în Guvern oameni care au trecut dintr-un partid în altul. Trei miniştri care în 2008 în campania elecorală au mers şi au spus că sunt împtoriva lui Traian Băsescu".

"Traseismul politic a creat o uriaşă falie între lumea politică şi electorat".

"Dacă puteţi garanta pentru idependenţa, integritatea, modestia colegilor dvs. miniştri , important e ca averile lor să fie dobândite licit. USL nu poate garanta pentru aceşti miniştri şi nu va vota pentru învestirea noului guvern".

"Să vă precizaţi poziţia, domnule prim ministru, faţă e critica noastră referitoare la angajările de răspundere, 14 , ale fostului Guvern".

"Aş vrea să văd poziţia dvs, domnule Ungureanu, faţă de fraudarea votului în Camera Deputaţilor".

"Domnule prim-ministru, exprim în numele USL, al opoziţiei unite, 15 proiecte concrete în care veţi avea sprijinul nostru: Tratatul UE de guvernanţă fiscală trebuie dezbătut şi prezentat cu onestitate, proiectele europene ale României - intrarea în spaţiul Schengen, MCV (ne dorim ridicarea MCV), păstrarea şi accentuarea independenţei reale a DNA şi ANI (corupţia reprezintă un flagel), depolitizarea structurilor deconcentrate din teritoriu, să nu mai folosiţi fondul de rezervă pentru finanţarea politică a autorităţilor locale, combaterea contractelor băieţilor deştepţi din energie, să vă pronunţaţi în privinţa proiectului "Roşia Montană", reducerea TVA pentru produsele de bază în agricultură, taxarea suplimentară a marilor averi, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, ridicarea salariului minim pe economie la 800 sau 850 de lei, management privat la companiile de stat, să nu divizaţi Universitatea de Medicină din Târgu Mureş , Legea electorală aprobată prin dialog cu toate forţele politice".

"Trebuie să avem desemnarea colegiilor într-o comisie parlamentară şi nu prin hotărâre de Guvern".

"Preşedintele Traian Băsescu este un om al trecutului şi obligaţia noastră e să privim spre viitor, obligaţia e să avem un prim-ministru, nu un preşedinte-prim ministru".

"Imi doresc să vă faceţi datoria ca prim-ministu, să înţelegeţi că sunteţi prim-ministru şi nu primul ajutor al preşedintelui".

"Poziţiile noastre sunt nişte poziţii de colaborare şi dialog în măsura în care acest dialog va exista".

"Sper să nu fiţi un nou Emil Boc".

ora 11.55 Sever Voinescu din partea PDL

"A venit vremea faptelor, prin urmare nu mai e vremea discursurilor incendiare".

"În acest Guvern, sunt figuri politice noi, proaspete şi oameni cu o solidă expertiză în spate. Începe în România un nou mod de a face politică".

"Partea PDL-istă a acestui guvern e criticată că e prea tânără. Dar oare nu asta ne cer oamenii când spun "ne-am săturat de vechile figuri?". Iată, PDL produce oameni noi".

"Ceea ce contează e ce pot vedea românii la alegerile la termen din acest an că acest guvern a făcut".

"Vă puteţi baza pe noi cei de la PDL, domnule prim-ministru, în aplicarea programului de guvernare" .

"Salut prezenţa în sală a unuia dintre liderii opoziţiei (Victor Ponta) în această sală. Eu cred că atunci când domnul Ponta a spus că va continua, în calitate de prim-ministru, acordurile cu FMI, CE şi BM a spus de fapt, că Guvernul Boc a făcut ceea ce trebuie şi vreau să-i mulţumesc onest pentru asta".

"Închei prin a ura mult succes Guvernului, un guvern de care România are nevoie".

ora 11.32 - Mihai Răzvan Ungureanu

Premierul desemnat prezintă lista miniştrilor.

"Imi doresc o ţară în care copiii noştri să aibă încredere şi de care să fie mândri".

"Nu există armă mai puternică decât dialogul".

Esenţa modului de lucru este dialogul, dialogul cu opoziţia, pentru că ideile bune se nasc mai rar şi trăiesc mai greu , dialogul cu Parlamentul, cu socitatea.

Mă bazeze pe buna credinţă a cetăţenilor acestei ţări care nu fost descurajaţi.

Vă solicit votul de încredere dvs. şi prin dvs., fiecărui cetăţean al acestei ţări.

Guvernul îşi va asuma promovarea progreselor înregistrare în cadrul MCV, semnarea şi ratificarea Tratatului UE.

Pe plan extern, România va urmări liniile de politică externă deja consacrate, cu accent pe consolidarea parteneriatelor strategice, eliminarea accesului forţei de muncă pe unele pieţe ale UE".

"Eradicarea marii coruopţii, constituie obiectiv central al acestui Guvern. DNA şi ANI vor fi pilonii principali ai luptei anticorupţie".

"Clasa politică are nevoie de legitimitate, iar România are nevoie de cetăţeni responsabili".

"Al doilea obiectiv major este asigurarea stabilităţii politice din reinstaurarea respectului. Trebuie să redăm cetăţenilor încredere în funcţionarea democratică a statului român".

"Ne propunem contoniarea programelor pentru facilitarea IMM-urilor la finanţare".

"Trebuie redus decalajul de competitivitate a economiei româneşti în raport cu media europeană"

"Guvernul îşi propune să asigure condiţiile favorabile procesului de convergenţă economică a celorlalte state UE".

"Preocuparea Guvernului pentru majorarea prudentă a salariilor şi a pensiilor, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru"

"Ne propunem să insistăm pe continuarea efoprturilor de evaziune fiscală şi de colectarea veniturilor"

"Primul obiectiv este consolidarea stabilităţii economice. Vom respecta angajamentele cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană".

"Să convertim creşterea economică în vieţile oamenilor".

"Nu va începe de mâine o epocă de prosperitate".

"Cred că tărie că toate poziţiile de demnitate naţională pe care le-am deţinut, m-au pregătit să-mi asum această poziţie".

►ora 11.32 Vasile Blaga prezintă ordinea de zi a şedinţei.

Punctul 1: Prezentarea proiectului şi a lsitei Guvernului de către Mihai Răzvan Ungureanu

Punctul 2: Dezbateri asupra programului

Punctul 3: Votul asupra cererii de acordare a încrederii Guvernului.

Se votează ordinea de zi.

ora 11.33 Vasile Blaga anunţă că dintr-un total de 463 de parlamentari şi-au înregistrat prezenţa 237 de parlamentari, iar 226 de parlamentari sunt absenţi. Cvorumul şedinţei este de 232 de parlamentari.

ora 11.30 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, face un apel colegilor să-şi ocupe locurile. Declară deschisă şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor

ora 11.23 Vine la Parlament premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu.

ora 11.20 Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, face un apel colegilor să semneze prezenţa pentru a nu fi probleme legate de asigurarea cvorumului de şedinţă.

ora 11.15 Încep să vină şi foştii miniştri. Elena Udrea, fost ministru al Turismuluid declară, înainte de intrarea în sala de şedinţe, că nu are regrete că părăseşte funcţia. Ea este convinsă că actualul ministru va reuşi să ducă mai departe proiectele existente.

ora 11.10 În plenul Parlamentului sunt prezenţi senatorii şi deputaţii PDL, UDMR, UNPR şi ai minorităţilor naţionale.

ora 11.03 Preşedintele PSD Victor Ponta anunţă că parlamentarii opoziţiei nu participă la votul de plen privind învestirea Guvernului Ungureanu. Parlamentarii USL lucrează în Comisiile parlamentare.

ora 10.50Grupul Minorităţilor anunţă că a luat decizia susţinerii Guvernului Ungureanu, cu anumite condiţii.

"Mărirea pensiilor şi a salariilor şi îmbunătăţirea mediului de afacceri", sunt condiţiile minorităţilor anunţate de reprezentantul lor, deputatul Nicolae Păun.

El avertizează că dacă nu vor fi duse la îndeplinire aceste condiţii, Grupul minorităţilor este dispus să voteze prima moţiune de cenzură.

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Știri 16 Ianuarie 2025, 09:28

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice

Într-un interviu acordat presei maghiare şi citat de MTI, liderul UDMR a precizat că nu pot fi pur şi simplu desfiinţate...

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Știri 16 Ianuarie 2025, 08:52

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea deschisă de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:26

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"

Proiectul bugetar pentru acest an va avea o abordare prudentă, spunea premierul Marcel Ciolacu, precizând că se va menţine în...

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări de TVA nu se va mări.

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
Știri 15 Ianuarie 2025, 10:32

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Petre Roman este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:48

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis

AUR împreună cu POT şi SOS România au împreună numărul de voturi necesar pentru a inţia suspendarea şefului statului, însă nu...

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:40

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale

În Capitală și în țară au loc conferinţe, dezbateri, concerte şi expoziţii, iar la multe muzee intrarea este gratuită.

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități
Știri 14 Ianuarie 2025, 15:57

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități

USR acuză finanțarea insuficientă pentru serviciile sociale și personalul din domeniu și consideră că banii necesari pot fi...

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități