Guvernul studiază posibilitatea scăderii TVA
Guvernul studiază posibilitatea reducerii taxei pe valoarea adăugată cu maximum 3 puncte procentuale sau scăderea TVA la produse alimentare.
Articol de Politica Romaneasca, 23 Ianuarie 2015, 18:17
Anunţul a fost făcut astăzi la Iaşi de şeful executivului dar acesta nu a furnizat foarte multe detalii pe această temă, informează redactorul RRA.
"Va trebui să luăm o decizie de politică fiscală dacă mergem cu o reducere la toată lumea, de la 24% să vedem cu cât putem să o ducem în jos, cu un procent, cu două, sau dacă mergem pe păstrarea nivelului general de 25% şi mergem până la 9% pentru anumite categorii de produse cum am făcut pentru pâine sau cum am procedat de la 1 ianuarie 2015 pentru turism, pentru pachetele all-inclusive", a anunţat el.
Ponta a dat asigurări, la finalul unei întrevederi cu oamenii de afaceri din Iaşi, că Guvernul va menţine la 16% cota unică de impozitare atât în 2015, cât şi în 2016.
De asemenea, premierul a afirmat că actuala cotă redusă la contribuţia de asigurări sociale va fi menţinută până în 2016 şi că Guvernul va implementa, din acest an, legislaţia privind scutirea de impozit pentru profitul reinvestit.
"Pentru 2015-2016 este aplicarea fie a unei reduceri generale de TVA, dar aia înseamnă că nu putem decât un punct, două, trei puncte, maxim procentual, sau scăderea TVA, aşa cum am făcut pentru pâine, la categorii de produse, în special categoriile de produse agricole alimentare", a spus astăzi Victor Ponta.
Codul Fiscal, discutat în guvern, în februarie
La aceeaşi întâlnire, premierul a mai precizat că proiectule de modificare a Codului Fiscal şi a Codului de Precedură Fiscală vor fi discutate de guvern în luna februarie.
Acesta a precizat că, mai apoi, în martie, proiectele vor fi trimise pentru dezbatere si aprobare parlamentului, astfel încât să poată intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Victor Ponta a mai menţionat că obiectivele pentru noul Cod Fiscal şi Cod de Procedură Fiscală sunt "asigurarea unei legislaţii clare, fără ambiguităţi şi fără interpretări" şi precum şi stabilirea unor reguli clare "pe care le ştiu toţi şi trebuie să le aplice".