Guvernul stabileşte forma finală a Legii salarizării
Executivul pune la punct toate detaliile privind pachetul de legi al salarizării unitare, urmând să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest pachet.
22 Noiembrie 2010, 09:12
Guvernul decide în şedinţa de luni forma finală a pachetului de legi privind salarizarea unitară a bugetarilor, după care îl va trimite Parlamentului, pentru stabilirea calendarului privind asumarea răspunderii Executivului.
Practic, este vorba despre două acte normative: legea-cadru de salarizare şi legea de aplicare a acesteia în anul 2011.
Grila de salarizare din legea unitară ar urma să fie aplicată după ce se va recupera pierderea salarială de 25% din luna iulie 2010.
Potrivit ministrului muncii Ioan Botiş, bugetarii vor beneficia de o majorare încă de la primul salariu din 2011.
Variantele analizate prevăd pentru anul viitor creşteri salariale de până la 15% şi un salariu minim pe economie de 670 de lei.
Primul ministru a precizat că pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei va fi găsită o formă de compensare.
Potrivit premierului Emil Boc, proiectul legii salarizării unitare va ajunge tot luni pe masa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a răspunderii Guvernului.
Sindicatele, nemulţumite de proiectul legii salarizării
Sindicatele nu agreează noul proiect al legii salarizării unitare.
Mai multe runde de negocieri s-au desfăşurat în ultima perioadă între Guvern, patronate şi sindicate, dar toate s-au finalizat cu nemulţumirea sindicatelor.
Principala neînţelegere se referă la salariul minim pe economie.
Sindicatele cer un salariu minim de 750 de lei, în timp ce Guvernul avansează cifra de 670 de lei.