Guvernul "şi-a îndeplinit criteriile de performanţă pentru septembrie"
Şefa misiunii FMI, Andrea Schaechter, a declarat că a fost majorată prognoza de creştere economică pentru România, pentru acest an, la 2,2%, aceeaşi creştere fiind aşteptată şi în 2014.
Articol de Iulian Olescu, 05 Noiembrie 2013, 11:39
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au încheiat prima evaluare a primului acord cu România.
Şefa delegaţiei FMI, Andrea Schaechter, a prezentat concluziile evaluării într-o conferinţă de presă la sediul BNR
Andrea Schaechter a precizat că a fost majorată prognoza de creştere economică pentru România, pentru acest an, la 2,2%, aceeaşi creştere fiind aşteptată şi în 2014.
Ea a adăugat că Guvernul a îndeplinit atât ţintele privind deficitul, cât şi cele privind datoriile mai vechi ale statului stabilite pentru luna septembrie.
În schimb, veniturile au fost mai reduse decât se anticipa, în special din cauza perioadei de restructurare a administraţiei fiscale.
"Măsura cheie", majorarea accizelor la carburanţi
Şefa delegaţiei FMI consideră că măsura cheie luată de Guvern pentru încadrarea în ţinta de deficit este majorarea accizelor la carburanţi şi impozitarea construcţiilor speciale.
"O măsură cheie anunţată de Guvern, pentru a se încadra în ţinta de deficit ar fi majorarea accizelor la carburanţi şi impozitarea construcţiilor speciale. Ţinta de deficit va fi de 2,2%, pentru 2014, adică o creştere cu 0,2% a deficitului pe cash", a spus Schaechter în conferinţa de presă care încheie vizita în România.
Acest angajament de creştere a deficitului înseamnă o accelerare a atragerii într-o măsură mai mare a fondurilor europene, a explicat Shaechter.
Privatizările, în viziunea FMI
În privinţa privatizărilor, Andrea Schaechter a precizat că listarea Romgaz a fost un succes important, cu valoare de referinţă pentru continuarea procesului.
În schimb, eşecul de la CFR Marfă poate fi considerat un pas înapoi.
Şeful misiunii FMI a mai afirmat că o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale din a doua jumătate a anului viitor va fi posibilă numai în condiţiile în care va exista un pachet complex care să vizeze reforma sistemului de asigurări sociale şi numai după realizarea unui studiu de impact şi a asumării de către guvern a unor măsuri de compensare a veniturilor ce se vor pierde odată cu relaxarea fiscală pe forţa de muncă.