Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea salarizării profesorilor şi Codul de Dialog Social
Cabinetul condus de premierul Emil Boc, şi-a angajat răspunderea, luni, pentru Legea de uniformizare a salariilor din invatamant in anul 2011, dar si pentru Codul de dialog social.
Articol de Petruţa Obrejan, 18 Aprilie 2011, 17:31
Acest proiect de lege nu vizează plafonarea, uniformizarea sau îngheţarea salariilor cadrelor didactice, ci doar stabileşte că în 2011, "salariile nu pot fi majorate cu 50%", a susţinut premierul Emil Boc.
Mai mult, a adăugat acesta, 95% dintre profesori nu vor suferi nicio modificare salarială în raport cu salariul primit de aceştia în luna ianuarie.
România nu are posibilitatea să majoreze salariile profesorilor cu 50%, explicat şeful Executivului în discursul său, susţinut, luni, după-amiază, la tribuna plenului Parlamentului.
El a acuzat practica neunitară din justiţie, care în unele judeţe, în special Suceava şi Botoşani, a acordat această majorare cadrelor didactice, în timp ce în alte judeţe situaţia a fost la polul opus.
"Azi, în România, pentru aceeaşi poziţie, aceeaşi funcţie, doi profesori în două judeţe diferite au salarii diferite, unul majorat cu 50%, altul, un salariu nemajorat cu 50%, datorită acestei practici neunitare", a precizat Emil Boc.
În opinia premierului, creşterile salariale trebuie să aibă acoperire în economie.
"Orice creştere salarială nu trebuie făcută din pix, ci trebuie făcută doar cu acoperire în economie", a explicat premierul.
Sentinţele judecătoreşti, vor fi respectate
În ceea ce priveşte sentinţele prin care profesorii au câştigat majorarea cu 50% a salariilor, premierul a declarat că toate acestea vor fi respectate.
"Aceste sentinţe judecătoreşti se vor respecta ca atare. iar drepturile salarialevor fi achitate în anii următori, conform legii", a susţinut Emil Boc.
Victor Ponta trebuie să depună plângere penală împotriva ministrului Ponta
Emil Boc a criticat şi Opoziţia acuzând-o de demagogie şi " joc dublu", întrucât în 2009, Victor Ponta, pe atunci ministru, a dat două avize prin care s-a blocat majorarea salariilor profesorilor cu 50%.
Premierul a afirmat că, în vremea când liderul PSD era ministru a făcut acest gest împotriva majorării salariilor cadrelor didactice, pentru ca în prezent să militeze pentru aceasta.
"Îi reamintesc dl. Ponta(...) că dacă doreşte să depună plângere penală (...) trebuie să o facă împotriva ministrului Victor Ponta, în cadrul activităţii sale din guvern în perioada 2009, întrucât, domnia sa a semnat şi a dat aviz de oportunitate la două ordonanţe de urgenţă pe parcursul anului 2009, Ordonanţa 1 şi Ordonanţa 41, prin care a fost blocată majorarea salariilor profesorilor cu 50%", a spus Emil Boc.
Premierul a susţinut că prin aplicarea acestei legi, România va rămâne în ţintele de deficit asumate.
Executivul şi-a angajat răspunderea şi pentru Codul de dialog social.
Premierul Emil Boc a amintit în plenul Parlamentului, că proiectul Codului de dialog social reglemenetează contractele colective de muncă la nivel sectorial şi a susţinut că astfel de înţelegeri reprezintă o practică valabilă în majoritatea statelor europene.
Prin intermediul Codului de dialog social, contractele colective la nivel naţional sunt eliminate.
"Eliminarea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel naţional se impune, întrucât, prin efectele sale, se suprapune reglementărilor legale în vigoare, generănd în cascadă dezechilibre economice prin aplicarea exhaustivă tuturor unităţilor economice şi distorsionarea majoră a principiului negocierii voluntare. Practica europeană nu cunoaşte astfel de contracte colective de muncă la nivel naţional, poate cu excepţia Spaniei. În toată Europa, acestea sunt, de regulă, sectoriale", a spus Emil Boc.
Parlamentarii Opoziţiei nu au participat la şedinţa în care Guvernul şi-a angajat răspunderea, însă aceştia au avut o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile, printre care şi profesori.
Aceştia din urmă au încercat să pătrundă în sala de şedinţă, fiind împiedicaţi de forţele de ordine ale Camerei Deputaţilor.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că, în urma incidentului din decembrie, s-a stabilit că accesul publicului la balcoanele sălii de şedinţă se face în urma unei solicitări scrise, iar la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor nu a fost înregistrată nicio cerere în acest sens.