Guvernul și-a asumat răspunderea pe buget și pe modificările la Ordonanța 114
Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru legile bugetului de stat şi pentru modificările la Ordonanța 114.
Articol de Iulia Gherman, 23 Decembrie 2019, 20:15
Guvernul a acceptat mai multe din amendamentele depuse de partidele parlamentare pentru legile bugetului de stat şi asigurărilor sociale, precum şi pentru modificările la Odonanţa 114, pentru care premierul şi-a asumat răspunderea în parlament în această după amiază.
Premierul Ludovic Orban a declarat că Executivul a ales procedura asumării răspunderii asupra bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pentru 2020, pentru că îşi dorea ca aceste documente să fie aprobate până la 31 decembrie.
Prim-ministrul a spus că bugetul a fost construit pe date reale şi respectă legislaţia în vigoare privind pensiile şi salariile
Ludovic Orban: Şi dacă am fi venit în parlament este puţin probabil să fi reuşit adoptarea proiectului bugetul de stat până la finele anului şi, de asemenea, nu se ştie în ce formă ar fi ieşit. Venim după o perioadă în care au crescut cheltuielile bugetului de stat şi România are nevoie să dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor economice.
Premierul a subliniat că bugetul pentru 2020 cuprinde creşteri substanţiale pentru sănătate şi educaţie, dar şi amendamente acceptate formulate de ALDE, USR şi PMP pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură şi din domeniul mediului.
Cu privire la proiectul bugetului asigurărilor sociale Ludovic Orban a precizat că acesta prevede sumele necesare pentru creşterea pensiilor, corespunzătoare prevederilor în vigoare.
Guvernul şi-a asumat răspunderea şi asupra modificărilor aduse Ordonanţei 114.
Printre amendamentele acceptate de executiv la acest proiect se numără, între altele, amânarea cu un an a pensiilor speciale pentru aleşii locali şi aplicarea unor excepţii la prevederea prin care se interzice cumularea pensiei cu salariul de la buget.
Astfel, ies de sub incidenţa legii persoanele din învăţământul preuniversitar, din Ministerul de Externe, din anumite companii de transporturi sau din Academia Română.
Social-democraţii au anunţat că vor sesiza Curtea Constituţională cu privire la un conflict constituţional de natură juridică între guvern şi parlament în legătură cu legea bugetului pentru 2020.
Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD:Citez din decizia CCR, nr. 1.657 pe 2010, care spune foarte clar: guvernul are numai atribuţia de a elaborat şi de a prezenta parlamentului proiectul legii bugetului de stat, iar acesta, ca unică autoritate legiuitoare a ţării, îl dezbate şi-l aprobă prin vot.
PSD a precizat că va face o sesizare la CCR şi asupra modificărilor aduse Ordonanţei 114.