Guvernul şi-a angajat răspunderea pe noul Cod al Muncii
Marţi, într-o şedinţă comună a plenului Parlamentului, premierul Emil Boc, a prezentat proiectul legislativ pe noul Cod al Muncii, pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea.
07 Martie 2011, 21:31
Update-Proiectul a fost îmbunătăţit, luni seară , de către membrii executivului prin adoptarea altor 8 amendamente .
Între amendamente se numără : limitarea duratei de muncă la 48 de ore pe săptămână şi prelungirea contractelor individuale pe durată determinată - de la doi - la trei ani.
Opoziţia nu este de acord cu modificările propuse de guvern şi a anunţat că va depune o moţiune de cenzură.
Deşi nu a ajuns la o variantă care să mulţumească sindicatele şi patronatele, Guvernul a decis ca, marţi, să îşi angajeze răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii.
Şeful Executivului, Emil Boc a declarat că prin acest nou Cod al Muncii se încheie un cerc al reformelor importante ale statului, din care mai fac parte Codurile juridice, legea pensiilor, legea salarizării şi cea a educaţiei.
S-a ales şi în acest caz asumarea răspunderii, pentru ca prevederile să poată fi implementate cât mai repede.
Se ştie că în cazul angajării răspunderii, dacă nu se depune o moţiune de cenzură sau dacă aceasta este respinsă, proiectul propus de Guvern se consideră imediat adoptat, fără a mai fi necesară parcurgerea etapelor pe care le presupune o dezbatere parlamentară.
Premierul Emil Boc susţine că este necesar acest act normativ pentru ca românii să îşi găsească mai rapid un loc de muncă, angajatorii să poată angaja mai uşor şi să nu mai folosească munca la negru.
Se urmăreşte, aşadar, o flexibilizare a pieţei muncii, în condiţiile în care România ocupă la acest capitol locul 114 din 139 de ţări evaluate de către Forul Economic Mondial.
Primul-ministru spune că singurul criteriu de evaluare a angajaţilor va fi performanţa, inclusiv în cazul concedierilor colective, unde criteriile sociale se vor aplica după criteriile de performanţă.
O altă prevedere limitează la 48 de ore pe săptămână durata maximă legală a timpului de muncă, iar contractele individuale pe durată determinată vor putea fi încheiate pe o perioadă de 36 de luni, faţă de 24, cât prevede actualul Cod al Muncii.
La o primă analiză, Ministerul Muncii a reţinut la sfârşitul săptămânii care s-a încheiat 11 dintre cele 144 de amendamente depuse de către senatori şi deputaţi, potrivit redactorului RRA.