Guvernul sesizează organele de urmărire penală pentru nereguli în programul "Schi în România"
Potrivit Corpuluid e Control al premierului, autorităţile publice locale implicate în proiect au utilizat suma de 143.471,000 RON de la bugetul de stat (92%) şi suma de 12.317.000 RON din bugetele locale (8%).
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Mai 2014, 12:00
Corpul de control al primului-ministru a sesizat organele de urmărire penală competente în legătură cu comiterea de posibile fapte penale în urma controalelor efectuate la nouă autorităţi ale administraţiei locale care au beneficiat de fonduri de la bugetul de stat pentru implementarea programului "Schi în România".
Potrivit unei note de informare, verificările Corpului de control al premierului au vizat Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) şi autorităţi ale administraţiei publice locale care au beneficiat de finanţări pentru Programul "Schi în România", pe un eşantion constituit din următoarele unităţi administrativ-teritoriale: Consiliul Judeţean Maramureş, Consiliul Judeţean Cluj, Consiliul Local al Municipiului Vulcan, Consiliul Local al Municipiului Petroşani, Consiliul Local al Oraşului Cavnic, Consiliul Local al Oraşului Borşa, Consiliul Local al Oraşului Predeal, Consiliul Local al Oraşului Borsec şi Consiliul Local al Oraşului Azuga.
Din datele comunicate de ANT Corpului de de control al premierului reiese că "pentru pentru realizarea Programului 'Schi în România', autorităţile publice locale menţionate în eşantion au utilizat, în perioada 2009 - 2013, suma de 143.471,000 RON de la bugetul de stat (92%) şi suma de 12.317.000 RON din bugetele locale (8%)', în condiţiile în care 'criteriile de eligibilitate pentru programele şi proiectele obiectivelor de investiţii în turism au fost aprobate prin H.G. nr. 320/2011, publicată în Monitorul Oficial la data de 08.04.2011".
"Până la data menţionată nu a existat o bază legală care să reglementeze eligibilitatea proiectelor finanţate de la bugetul statului sau valoarea cofinanţării autorităţilor publice locale", precizează sursa citată.
Totodată, Corpul de control al premierului a reţinut că "Ministerul Turismului, respectiv Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de autoritate a administraţiei publice centrale care a coordonat la nivel naţional implementarea Programului 'Schi în România', nu a elaborat prevederi riguroase cu privire la transferul fondurilor publice către autorităţile publice locale".
"Sumele alocate autorităţilor publice locale de la bugetul statului, prin bugetul Ministerului Turismului, al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, respectiv al Ministerului Economiei - Autoritatea Naţională pentru Turism, au fost distribuite în baza unor ordine de ministru şi au reprezentat principala sursă de finanţare pentru obiectivele de investiţii, în condiţiile în care dispoziţiile art. 2 alin. (1) din H.G. nr. 426/2009 prevăd că 'finanţarea realizării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor de execuţie a proiectelor de investiţii (...) se asigură din bugetul autorităţilor administraţiei publice locale şi, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Turismului', în concret, obiectivele de investiţii aprobate în cadrul Programului 'Schi în România' au fost finanţate predominant din fondurile alocate de la bugetul statului, autorităţile administraţiei publice locale asigurând o cofinanţare nesemnificativă", se arată în documentul Corpului de control al premierului.