Guvernul se pregăteşte pentru întâlnirea cu FMI
Primul-ministru şi conducerea Ministerului Finanţelor au analizat derularea acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Articol de Simona Mihăescu, 05 Ianuarie 2011, 11:17
Primul-ministru şi conducerea Ministerului Finanţelor au analizat marţi, derularea acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Vineri, 7 ianuarie, Boardul Fondului Monetar Internaţional se reuneşte pentru a analiza eliberarea celei de a şaptea tranşe de împrumut pentru România, a informat Biroul de presă al Executivului.
În acest context, premierul Emil Boc a precizat că Guvernul a îndeplinit condiţionalităţile convenite cu instituţiile financiare internaţionale.
"Primul-ministru şi conducerea Ministerului Finanţelor au analizat derularea Acordului de finanţare cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, având în vedere reuniunea Board-ului FMI programată pentru vineri, în care va fi luată în discuţie eliberarea celei de-a şaptea tranşe. În acest context, premierul a precizat că Guvernul a îndeplinit condiţionalităţile convenite cu instituţiile financiare internaţionale", se scrie în comunicatul remis presei.
Un alt punct al discuţiilor s-a referit la execuţia bugetară pentru 2010. Guvernul se încadrează în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI de 6,8% din PIB, se mai spune în comunicat.
Referitor la viitoarele norme de aplicare ale Codului Fiscal, premierul a apreciat că aplicarea noilor prevederi va reduce birocraţia şi evaziunea fiscală.
"Premierul Emil Boc a subliniat că noile reglementări din Codul Fiscal, adoptate de Guvern, vor acţiona în două direcţii: pe de o parte pentru reducerea birocraţiei în administrarea financiară prin introducerea unui sistem simplificat, iar, pe de altă parte, în scopul prevenirii şi combaterea evaziunii fiscale", se mai arată în comunicat.
Astfel, pentru componenta legată de verificarea situaţiilor fiscale ale persoanelor fizice, va fi înfiinţat un departament specializat în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
De asemenea, procedurile şi modalitatea de verificare a situaţiilor fiscale se va face pe baza a trei metode: metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare, metoda patrimoniului.
"Aceste reglementări vor fi detaliate în normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, care vor fi definitivate în urma consultărilor pe care ANAF le va avea cu specialişti din mai multe state europene, precum şi din Statele Unite ale Americii", se mai precizează în comunicat.