Guvernul se împrumută pentru a rezolva criza medicamentelor oncologice
Guvernul va modifica Legea sănătăţii, pentru a permite un împrumut din Trezorerie de 800.000 de euro prin care să se achiziţioneze în avans medicamentele necesare pentru programele oncologice.
Articol de Radio România, 25 Ianuarie 2013, 18:34
Ministerul Sănătăţii a prezentat, vineri, Guvernului o notă pe tema crizei medicamentelor oncologice, acuzând dezorganizarea activităţii programelor naţionale de sănătate.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, criza medicamentelor pentru tratarea cancerului este generată, printre altele, de discontinuitatea în aprovizionarea unităţilor sanitare publice, în condiţiile unui interes scăzut al producătorilor şi distribuitorilor pentru produse ieftine.
Soluţia de moment a fost anunţată, vineri, de premierul Victor Ponta: un împrumut de 800.000 de euro din Trezorerie, pe care şeful Executivului îl califică drept complicat, dar necesar.
"Modificăm Legea sănătăţii, pentru a permite Ministerului Sănătăţii să participe la majorarea de capital de la UNIFARM şi, de asemenea, miercuri aprobăm împrumutul din Trezorerie cu o sumă de 800.000 de euro, pentru ca UNIFARM să poată să comande în avans toate medicamentele necesare. Este şi birocraţie, sunt şi legi complicate, avem şi reglementări europene, pentru că altfel era ajutor de stat, dar să ştiţi că avem şi foarte multe vinovăţii la nivelul administrării", a spus Ponta.
Victor Ponta: Ne-am lovit de legile proaste din România
Premierul a spus că este "cel mai responsabil" şi a subliniat că miercurea viitoare se vor pune la dispoziţia UNIFARM banii necesari.
"Eu vreau să îmi cer iertare şi eu sunt până la urmă cel responsabil că, deşi se prefigurase o soluţie în urmă cu două luni, abia azi am bătut în cuie cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii. Soluţia este una extrem de complicată - dincolo de partea de birocraţie ne-am lovit de legile proaste din România. Important este că miercuri avem două ordonanţe - până la urmă am găsit soluţia - poate suna complicat - modificăm legea sănătăţii pentru a permite MS să participe la majorarea de capital de la UNIFARM", a subliniat el.
Întrebat de ce nu au fost prevăzuţi aceşti bani în buget de la început, şeful Guvernului a precizat că nici acum nu pot fi trecuţi pentru că sunt ajutor de stat.
''UNIFARM este o societate comercială şi nu ai voie să dai bani din buget pentru societăţi comerciale, nu îi dă voie legislaţia europeană. Acum vom da un împrumut din Trezorerie, iar banii vor fi returnaţi în momentul în care Ministerul Sănătăţii măreşte capitalul UNIFARM. E o procedură'', a subliniat premierul.
Irimia: O parte din citostatice au început să reapară pe piaţă
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, aprecia, vineri, printre cauze faptul că nu există acces adecvat la banii din program.
La rândul său, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, spune că o parte din citostatice au început să reapară pe piaţă, dar completează că este nevoie de soluţii suplimentare pentru rezolvarea cu adevărat a problemei.
"Au început să vină medicamentele, în sfârşit, după un an şi ceva de criză totală a medicamentelor oncologice. Asta nu înseamnă că a luat sfârşit şi criza acestor citostatice. Sunt spitale care au întârziat să facă comenzile - şi asta nu din cauza lor, ci şi foilor de buget, care nu au fost trimise la timp către spitalele de oncologie şi secţiile de oncologie", precizează Irimia.
Printre soluţiile propuse de Ministerul Sănătăţii pentru a rezolva situaţia este organizarea de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, o agenţie de programe care să monitorizeze desfăşurarea noilor proiecte.