Guvernul s-a înţeles cu FMI şi CE: Deficit bugetar de 1,83% pe cash
Premierul Victor Ponta a anunţat că guvernul şi creditorii externi au ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015.
Articol de Angela Matei, 10 Decembrie 2014, 06:52
Potrivit premierului, în şedinţa de vineri a cabinetului, documentul va fi aprobat şi trimis, apoi, către parlament.
Un comunicat comun al Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene confirmă că înţelegerea la care s-a ajuns este în concordanţă cu ţintele din acordului stand by de tip preventiv aflat în vigoare.
Bugetul pentru 2015 va fi construit pe un deficit bugetar de 1,83% pe cash, care include şi alocarea de 0,4 procente din PIB, pentru cofinanţarea proiectelor europene. Nu vor fi mărite niciun fel de taxe şi nu se introduc impozite suplimentare.
Mai mult, s-a agreat cu experţii FMI şi ai Comisiei Europene, reducerea taxei pe construcţii speciale de la 1,5 la 1% şi scăderea TVA de la 24 la 9 procente, pentru pachetele all inclusive din turism.
Se păstrează şi în 2015, CAS redus cu cinci procentuale şi sunt cuprinse în buget şi celelalte măsuri deja anunţate, precum indexarea pensiilor şi creşterea veniturilor pentru cei din sănătate şi educaţie.
În plus, anul viitor vor fi plătite şi drepturile salariale câştigate de bugetari în instanţă, care urmau a fi achitate în 2016.
În schimb, reduceera TVA la produse agricole rămâne obiectivul discuţiilor de anul viitor. Premierul Victor
Ponta a explicat că se pot lua în calcul noi măsuri de relaxare fiscală, doar pe baza rezultatelor economice din primul semestru.
"Dacă în primul semestru al anului 2015, această tendinţă de creştere economică, de creştere a încasărilor la buget şi de încadrare în ţintele de deficit se păstrează, lucru pe care eu îl cred pe baza datelor din ultimii doi ani şi jumătate, absolut posibil, atunci urmează să examinăm în discuţiile pe care le vom avea cu dânşii, noi măsuri de relaxare fiscală, în special, mă refer aici, la reducerea TVA pentru produse agricole", a spus Ponta.
Şeful executivului a mai anunţat că nu este cuprins în actualul proiect de buget majorarea deficitului cu 0,3 procente pentru cheltuieli militare pentru că reprezentantul Comisiei Europene nu a avut mandat pentru a acorda această derogare, decizia poate fi luată doar în cadrul Consiliului European.