Guvernul României trimite un avion în Libia
Guvernul României va trimite un avion Tarom în Libia, joi , pentru a-i evacua pe românii care doresc să plece din această ţară.
Articol de Carmen Gavrilă, 23 Februarie 2011, 12:32
Update-Un avion special pentru repatrierea cetăţenilor români din Libia pleacă joi, din Bucureşti cu destinaţia Tripoli, a anunţat Ministerul de Externe.
Până acum 100 de români au reuşit să se întoarcă în ţară cu aeronavele trimise de alte state , iar Ministerul de Externe încearcă să menţină un contact permanent cu toţi cei 450 de români aflaţi în Libia.
Potrivit ministrului Teodor Baconschi, există, însă, probleme de comunicare din cauză că nu funcţionează internetul şi telefonia mobilă.
Românii aflaţi la distanţe mari de Tripoli au fost sfătuiţi să aştepte încetarea violenţelor, întrucât transportul către capitală nu poate fi făcut în siguranţă.
Între timp se relatează că o mare parte din estul Libiei nu s-ar mai afla sub controlul forţelor guvernamentale.
Potrivit agenţiilor de presă, în mai multe oraşe, oamenii au ieşit pe străzi în semn de bucurie, iar militarii au refuzat să se supună ordinului de a deschide focul împotriva manifestanţilor.
Reuters menţionează că la Tripoli este linişte, dar domeneşte frica.
Ministrul libian de interne şi cel de justiţie şi-au dat demisia în semn de protest faţă de folosirea excesivă a forţei, iar numeroşi diplomaţi critică acum regimul colonelului Gaddafi.
România preocupată de cetăţenii români care se află în Libia
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a anunţat, miercuri, la şedinţa Executivului că va fi luată o hotărâre de guvern în acest sens, iar cheltuielile vor fi acoperite de guvern.
Teodor Baconschi a spus că avionul are 200 de locuri şi că prin două curse ar putea fi evacuaţi toţi românii din Libia.
Şeful diplomaţiei române a mai precizat că există şi situaţii în care mulţi români nu doresc să plece, iar în cazul altora există probleme legate de transferul din locurile în care se află până la Tripoli.
"Acest transfer presupune riscuri de securitate mai mari decât dacă românii ar rămâne în regiunile în care se află până la calmarea situaţiei" a subliniat ministrul de externe.
Teodor Baconschi a explicat că accesul presei este foarte dificil şi există puţine informaţii în general, ceea ce face dificile eforturile diplomaţilor atât de evaluare a problemelor, cât şi de evacuare a românilor, ne-a informat redactorul RRA.