Guvernul României reafirmă sprijinul pentru guvernul pro-european de la Chişinău
Paşii concreţi pe care Republica Moldova îi face spre integrarea europeană, precum şi avansarea termenelor pentru parcurgerea acestor etape sunt ajutorul de care este nevoie în actualul context politic regional, susţine premierul român, Victor Ponta.
Articol de Radio România, 18 Martie 2014, 15:03
Premierul Victor Ponta a refirmat sprijinul Guvernului României pentru guvernul pro-european de la Chişinău şi a declarat că paşii concreţi pe care Republica Moldova îi face spre integrarea europeană, precum şi avansarea termenelor pentru parcurgerea acestor etape sunt ajutorul de care este nevoie în actualul context politic regional.
"Eu sunt de părere că lucruri concrete şi palpabile pe care Europa le face pentru Moldova înseamnă de fapt acel sprijin de care Moldova are nevoie pentru a-şi păstra independenţa, integritatea şi pentru a-şi apăra ţara în faţa oricărei agresiuni. Sprijinul pentru infrastructura de educaţie, infrastructura în energie ca Moldova să nu mai depindă sută la sută de energia importată din Rusia, pentru dezvoltarea instituţiilor democratice - cred că asta poate face România în plus faţă de ce face UE şi asta facem zi de zi", a spus Ponta.
Aflat într-o vizită în Grecia, premierul român Victor Ponta şi cel grec, Antonis Samaras au reafirmat poziţia Uniunii Europene de soluţionare democratică pe cale paşnică a tensiunilor din regiunea Ucrainei şi a Republicii Moldova.
Ei au fost întrebaţi de presă, marţi, la finalul convorbirilor bilaterale, despre solicitarea Tiraspolului privind anexarea Transnistriei la Federaţia Rusă.
"Aceste probleme, după cum ştiţi, se află în agenda noastră zilnică, la nivel european. Europa are o poziţie foarte clară în ceea ce priveşte rezolvarea tuturor problemelor pe cale paşnică. Aceste soluţii trebuie să respecte independenţa şi autonomia fiecărei ţări. Am făcut o declaraţie foarte clară referitor la Ucraina. Cred că aceste mişcări de trupe nu ajută niciodată. Sunt anumite acţiuni care creează o stare de tensiune mult mai accentuată. Sunt anumite probleme, anumite acţiuni care creează în general o stare de tensiune mondială nu numai pe plan european. Nu numai a părţilor implicate în conflict, ci în general. Indiferent, în orice ce ţară din Europa ar exista asemenea probleme, poziţia noastră ar fi aceeaşi. Eu sunt foarte categoric aici şi aş vrea să spun că ar putea crea premisele unui război rece. Eu consider că procedurile democratice sunt procedurile care respectă dreptul constituţional al fiecărei ţări. Întotdeauna rezolvările pe cale paşnică sunt cele mai bune", a declarat premierul grec.