Guvernul român, interesat de un parteneriat pentru restructurarea TAROM
Guvernul intenţionează să scoată la vânzare acţiuni ale Aeroportului Bucureşti-Otopeni şi să restructureze compania Tarom.
Articol de Angela Matei, 03 Mai 2015, 19:23
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit,duminică la Doha, cu emirul Qatarului şi la Alteţa Sa Şeicul Tată, predecesorul emirului.
Potrivit şefului Executivului de la Bucureşti, discuţiile au fost pragmatice şi era important ca România să revină în atenţia unui stat ale cărui investiţii anuale în străinătate depăşesc 35 de miliarde de dolari.
Prim-ministrul şi emirul Qatarului au discutat, printre altele, despre o posibilă implicare a părtii qatareze într-un parteneriat pentru restructurarea Tarom şi dezvoltarea Aeroportului Otopeni într-un hub regional:
"Bucureştiul este unul dintre aeroporturile din regiune care s-a dezvoltat cel mai mult, dar care are nevoie în continuare de investiţii, pentru că deja începe şi atinge limitele de infrastructură. Or, pentru asta, vreau să procedăm cât mai repede la o listare, care înseamnă capital privat, care va rămâne în companie - deci nu-l luăm la buget, ci rămâne în companie pentru a se extinde aeroportul -, şi, la pachet cu aeroportul, care înseamnă servicii pentru toate companiile care operează zborurile la Bucureşti, căutăm un partener pentru Tarom, iar partenerul, în acest moment, în lume, poate fi una dintre companiile din această regiune. Companiile europene, după cum ştiţi, au propriile lor probleme", a spus el.
Şeful Executivului a mai anunţat că primele decizii după această vizită vor consta în numirea unui ataşat comercial la Doha şi a unui alt ataşat care să se ocupe de românii care locuiesc şi de cei care au contracte de muncă în Qatar - relatează trimisul Radio România Actualităţi, Angela Matei.
Discuţiile vizând compania TAROM au fost abordatd şi în discuţiile pe care şeful executivului le-a avut cu conducerea Qatar Airways, dar şi în cadrul întrevederilor politice.
Oferta a fost prezentată deja către Turkish Airlines şi urmează să fie promovată şi la întânirile cu administraţiile companiilor aeriene Emirates şi Etihad.
Principalul investitor poate fi una dintre companiile din regiunea Golfului, întrucât cele europene au propriile lor probleme, sublinia premierul Victor Ponta.
"Din punctul meu de vedere, orice variantă în care Taromul este salvat este o variantă bună. Doar să salvăm Taromul, pentru că dacă vă uitaţi în jurul nostru Malevul s-a închis, Bulgaria s-a închis, Air Serbia o duce greu. Deci e o perioadă de reaşezare pe piaţa aviatică mondială în această regiune, cele trei companii din Golf şi Turkish Airlines", a spus el.
VIDEO
Prim ministrul a mai anunţat că, în scurt timp, vor fi introduse două curse aeriene zilnice Bucureşti - Doha.