Guvernul reduce componenţa ASF şi taxează compensaţii
Guvernul a luat mai multe măsuri privind reducerea cheltuielor publice şi pentru eşalonarea subvenţiilor pentru energie verde.
Articol de Petruţa Obrejan, 04 Iunie 2013, 16:05
Salariile compensatorii pentru membrii care au funcţionat în cadrul consiliilor de supraveghere a asigurărilor, sistemului de pensii private şi valorilor mobiliare, entităţi care se regăsesc de mai bine de o lună în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, vor fi impozitate cu 85 de procente, a anunţat marţi premierul Victor Ponta.
"Săptămâna aceasta o să avem o OUG privind nişte măsuri absolut necesare legate de Autoritatea de Supraveghere Financiară - o să reducem numărul de membri de la 19 la 11. E clar că intenţiile bune au fost înţelese greşit de cei numiţi acolo. De asemenea, o să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor", a afirmat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.
Plata în întregime a acestor compensaţii este inacceptabilă, în condiţiile în care veniturile lunare ale acestor membrii se ridicau la mii de euro, a mai spus premierul.
"Văd că deja s-au acordat pentru trei foşti membri câte 230 de mii de euro net. Înţeleg că au făcut şi alţii asemenea cereri şi cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult, iar această impozitare încearcă să limiteze lipsa de bun simţ atunci când lucrezi într-o instituţie totuşi publică, e bine să fie plătiţi bine, dar totuşi salariul din martie de 25.600 de euro pentru preşedintele de la asigurări, de exemplu, cred că e exagerat", a subliniat Ponta.
De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară va vira la buget şi o cotă de 85% din excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli înregistrat la sfârşitul anului.
În ceea ce priveşte proiectul de reducere a schemei de sprijin a surselor regenerabile de energie, Victor Ponta spunea că trebuie dat un semnal de sprijin pentru investiţii, bazat însă pe realităţile existente.
"Este important să avem un preţ al energiei care să asigure sustenabilitatea industrială, în primul rând. Avem mari unităţi producătoare care, dacă nu luăm această măsură practic au pierderi şi închid porţile şi, evident, vorbesc şi de preţul pentru populaţie. Încercăm prin schema de ajutor, care de altfel este de foarte mult timp în dezbaterea publică să găsim linia de mijloc în care câştigă şi cei care investesc în energii regenerabile, dar mai rămâne şi o industrie şi o populaţie care să consume acea energie, că altfel o să avem energie regenerabilă şi n-o să mai aibă cine s-o consume, că închidem toate fabricile", a precizat premierul Ponta.