Guvernul pregăteşte strategia naţională pentru inundaţii
Verficiarea digurilor, renaturarea Dunării,construirea lacurilor de acumulare şi hărţi de inundabilitate sunt câteva soluţii cuprinse în proiectul de strategie naţională de management al riscului la inundaţii.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Iulie 2010, 14:46
Guvernul promite că în două-trei săptămâni va avea o astfel de strategie care să se aplice pe termen mediu şi lung.
Proiectul strategiei a fost lansat joi de Ministerul Mediului, iar ministrul Laszlo Borbely a spus că până acum au fost oprite investiţiile pe termen lung care erau în stadiul incipient, pentru a determina în timp scurt pe cele care sunt mai rapid de efectuat.
Vor fi verificate digurile care stau sub apă sau parţial acoperite de peste o lună, pentru a nu ceda din cauza aceasta chiar dacă nu mai creşte apa.
Se vorbeşte despre renaturarea Dunării, care trebuie luată în considerare, spune ministru mediului, pentru că sunt studii realizate în acest sens.
Există controversa referitoare la inundarea unor zone agricole, dar ministrul mediului spune că 40% dintre acestea sunt de calitate inferioară şi România nu poate să fie toată îndiguită.
Pe de altă parte, nici nu mai putem renatura tot ce a fost luat din albia Dunării.
Lacuri de acumulare şi hărţile de inundabilitate
Strategie are în vedere şi construirea lacurilor de acumulare.
În două săptămâni vor începe lucrările de construire a lacurilor de acumulare la Cosmeşti şi Paşcani, iar altă măsură va viza peste o mie de torenţi care se formează la ploile abundente prin împăduriri şi prin împietruiri.
De asemenea, pentru a avea o comandă unică de luptă împotriva inundaţiilor, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare va fi restructurată şi va trece de la Ministerul Agriculturii la Ministerul Mediului.
O prioritate sunt şi hărţile de inundabilitate, care sunt cerute de Uniunea Europeană până în 2013.
Laszlo Borbely este optimist şi speră că le vom termina până în 2012.
Strategia aceasta vizează o perioadă destul de lungă,iar România are nevoie de 12,5 miliarde de euro pentru proiecte şi lucrări strategice pentru prevenirea inundaţiilor pentru perioada 2010-2035, bani care , potrivit ministrului Mediului , pot veni de la buget din credite externe şi de la fondul de mediu.
Toate măsurile prezentate joi sunt aplicabile la nivel local.