Guvernul pregătește reforma în administraţia publică. Descentralizarea, un punct critic
Executivul lucrează la un proiect de lege privind reforma administrației publice.
Articol de Radiojurnal, 05 Aprilie 2016, 16:50
Guvernul intenţionează să lanseze în dezbatere în perioada următoare principiile de reformă în administraţia publică, urmând ca în iunie, după alegerile locale, să prezinte Parlamentului pachetul legislativ în acest sens, a anunţat astăzi premierul Dacian Cioloş.
Cele mai importante modificări, a precizat primul-ministru, vizează statutul funcţionarului public, reforma administraţiei centrale şi a celei locale.
Un punct critic va fi procesul de descentralizare, a subliniat premierul Dacian Cioloş.
"Am vrea să finalizăm, dacă va fi posibil, şi procesul de descentralizare în sensul de a clarifica ce responsablităţi trebuie sa rămână la nivel central - şi e vorba mai ales de acele responsabilităţi şi instituţii care se ocupă de elaborarea de politici sectoriale, cu partea de monitorizare, inspecţie şi control şi acea parte a administraţiei care vizează mai ales servicii către populaţie, să continuăm procesul de descentralizare", a spus Dacian Cioloş.
Reforma administraţiei publice va avea şi o componentă de formare profesională, astfel încât primarii şi prefecţii să fie pregătiţi pentru activităţile specifice funcţiei a declarat vicepremierul Vasile Dâncu.
El a precizat astăzi că indiferent de modul în care cineva ajunge să lucreze în administraţia publică prin alegeri, prin desemnare de către un partid politic sau prin cncurs, toţi vor face cursuri.
"Noi ne gândim la o serie de cursuri care vor fi realizate de Institutul Naţional de Administraţie pe care-l creăm anul acesta, dar până atunci vom face câteva programe de formare cu ajutorul universităţilor din România care au zona de administraţie. Ar putea ca la început să fie opţionale pentru că nu sunt prevăzute în lege, dar după aceea să devină chiar componente obligatorii ale formării celor care lucrează în administraţie", a spus Vasile Dâncu.