Guvernul pregăteşte reducerea serviciilor medicale gratuite
Pachetul de bază al serviciilor medicale decontate de stat ar putea intra în vigoare din primăvara anului viitor.
Articol de Adriana Turea, 26 Septembrie 2011, 14:25
Potrivit Mediafax, guvernul ar fi aprobat scrisoarea de intenţie către FMI după ultima întâlnire din vară în cadrul căreia s-ar fi angajat să reducă numărul serviciilor medicale gratuite.
Serviciile considerate neesenţiale vor fi acordate doar pe baza unor asigurări suplimentare, inclusiv private, se precizează în noul proiect.
Pentru a stabili ce servicii medicale nu vor mai fi decontate de stat, guvernul va apela la asistenţa tehnică a Băncii Mondiale, arată scrisoarea de intenţie către FMI.
Serviciile medicale care vor intra în pachetul de bază trebuie să fie esenţiale şi necostisitoare, potrivit documentului.
O echipă a Băncii Mondiale va lucra în perioada următoare cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi primele date concrete le vom putea afla la sfârşitul lunii octombrie , a declarat reprezentantul Băncii Mondiale în România, Cătălin Păuna.
În urmă cu o lună, ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, spunea că va revizui pachetul de bază în urma unui studiu economic privind impactul acestei măsuri, dar până acum nu au fost date publicităţii mai multe detalii.
Angajamentul guvernului faţă de FMI este că serviciile care nu vor mai fi gratuite vor fi introduse în asigurările medicale private.
Autorităţile din sănătate au încercat în nenumărate rânduri să stabilească ce poate fi inclus într-o asigurare privată, dar fără succes.
În anul 2007, ministrul sănătăţii de atunci, Eugen Nicolăescu, a vrut să introducă asigurările voluntare private care urmau să fie deductibile.
Iniţiativa nu s-a concretizat într-o lege şi nici în prezent nu există un act normativ privind asigurările de sănătate private.
Pentru relaxarea bugetului sănătăţii a mai fost o propunere de limitare a accesului gratuit la serviciile medicale, prin introducerea unor tichete de sănătate în valoare maximă de 600 de lei.
Propunerea ministrului Ion Bazac din 2009 a fost respinsă de populaţie şi s-a renunţat la ea.
Acum, potrivit scrisorii de intenţie către FMI, guvernul vrea să revizuiască preţurile de decontare a medicamentelor şi să reducă numărul medicamentelor compensate sau eliberate gratuit.
Toate aceste măsuri ar urma să fie aplicate până la sfârşitul lunii martie a anului viitor, informează redactorul RRA.
USL ameninţă cu moţiunea de cenzură
Copreşedintele USL, Victor Ponta a anunţat că în Guvernul va pune în aplicare reducerul numărul serviciilor medicale gratuite, Uniunea este pregătită să depună chiar şi o moţiune de cenzură:
El a mai spus la conferinţa de presă de luni, că noua scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu FMI prevede că, pentru anul 2012, Executivul va revizui pachetul de servicii medicale sociale, astfel încât serviciile de sănătate considerate "neesenţiale" nu vor mai primi bani de la stat.
Victor Ponta a mai spus că aceste informaţii nu au fost date publicităţii deocamdată, pentru că Executivul nu are curajul să şi le asume.