Guvernul Ponta II, mai "stufos"
Premierul desemnat Victor Ponta a anuntat că viitorul guvern va fi prezentat miercuri, iar noua structură va include mai multe ministere decât în prezent.
Articol de Flori Doman, 18 Decembrie 2012, 10:28
Cabinetul Ponta II va avea 27 de posturi, faţă de 21 în prezent. În Guvern vor fi trei vicepremieri, iar Executivul va cuprinde 22 de ministere.
Negocierile pentru formarea Guvernului continuă şi marţi.
Domeniile vor fi reorganizate, a anunţat, luni, premierul desemnat Victor Ponta, care a făcut publice şi numele a doi dintre vicepremieri - Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea.
Tot luni, premierul Victor Ponta a anunţat că din viitorul Cabinet nu va face parte UDMR.
De asemenea, a mai susţinut că UNPR nu va avea niciun portofoliu, însă liderul progresiştilor, Gabriel Oprea, va deţine funcţia de vicepremier.
În ceea ce-i priveşte pe conservatori, care vor avea portofolii în guvern, nu vor avea vicepremier.
Vezi aici posibilii miniştri ai Guvernului Ponta
Cum vor fi împărţite ministerele?
Reporterul Radio România, Angela Matei, transmite că Ministerul Economiei, cel al Finanţelor, dar şi cel al Educaţiei, Tineretului şi Sportului vor fi reorganizate.
Ministerul de Finanţe va fi rupt în două structuri: aşa o să apară un minister al Bugetului, care va împărţi banii pentru toate ministerele.
Unităţile de control rămân la Ministerul de Finanţe, unde ar urma să fie numit şef actualul ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu.
Ministerul Apărării, cel mai solicitat
O luptă intensă se dă şi pentru portofoliul de la Apărare. Gabriel Oprea aspiră la titlul de ministru, dar liberalii nu l-au vrut pe liderul UNPR la şefia ministerului, aşa că Oprea a primit funcţia de vicepremier, fără portofoliu.
Se pare că pentru portofoliul de ministru al Apărării se luptă actualul ministru, Corneliu Dobriţoiu, şi vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde.
De asemenea, din Ministerul Administraţiei şi Internelor se va desprinde Administraţia şi va exista un Minister pentru Dezvoltare Regională şi Administraţie.
La Interne se vehiculează numele actualului ministru delegat pentru Administraţie, Radu Stroe.
Ministerului Administraţiei ar urma să i se adauge Dezvoltarea Regională şi să fie preluat de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care este "vizat" şi pentru postul de vicepremier.
Minister nou, destinat fondurilor europene
Şi pentru absorbţia fondurilor europene apare un nou minister, numit Minister al Fondurilor Europene, cu atribuţii mai puternice decât actualul Minister al Afacerilor Europene.
Se pare că favorit să preia acest portofoliu este Eugen Teodorovici, consilier al premierului Victor Ponta, însă liberalii o propun la şefia acestui minister pe europarlamentarul Ramona Mănescu.
Ministerul Economiei ar urma să aibă şi el două portofolii: Comerţ, la care se adaugă un Minister al Energiei, unde este vehiculat numele lui Iulian Iancu.
Este vehiculată chiar împărţirea în trei, prin apariţia unui portofoliu al Industriei. La Economie se pare că lupa este strânsă pentru preluarea portofoliului: Constantin Niţă, de la PSD, Ovidiu Silaghi şi Varujan Vosganian, ambii de la PNL.
Pentru această funcţie, Victor Ponta îl propune pe Liviu Dragnea, care ar urma să fie şi unul dintre cei trei vicepremieri.
Al doilea viceprim-ministru cu portofoliu va aparţine PNL, iar liderul UNPR, Gabriel Oprea, va fi cel de-al treilea vicepremier, fără portofoliu, dar care va coordona Apărarea şi Internele.
De asemenea, va exista şi un ministru-coordonator responsabil pentru proiectele de infrastructură de importanţă strategică.
Acesta va lucra în cadrul Secretariatului General al Guvernului în subordinea directă a premierului, pentru a asigura legătura directă între instituţii şi ministerele avizatoare, fără să fie înfiinţat un minister propriu-zis în acest sens.
Ce miniştrii rămân din Cabinetul Ponta I?
Se pare că în noul Cabinet vor fi reconfirmaţi în funcţie ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ministrul Mediului, Rovana Plumb - se pare că şi din acest minister s-ar putea desprinde un minister al Pădurilor, posibil cumulat cu Ministerul Agriculturii, care să revină PC-ului, mai precis lui Daniel Constantin.
De asemenea, îşi vor păstra funcţiile ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti, potrivit unor surse din cadrul USL.
Şanse mari de a se regăsi în viitorul Executiv au şi Titus Corlăţean, tot ca ministru de Externe, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova.
Arafat şi Pivniceru, incerţi
În ceea ce-l priveşte pe Raed Arafat, el a anunţat că nu mai doreşte să facă parte din guvern, iar situaţia Monei Pivniceru, ministru independent al Justiţiei, este incertă.
Premierul Victor Ponta a dat asigurări că noua configuraţie a Guvernului nu va presupune creşterea personalului în structurile centrale şi nici suplimentarea bugetului.