Guvernul Orban cere votul de învestitură al Parlamentului
Pentru a putea fi învestit, Guvernul Orban are nevoie de cel puţin 233 de voturi, pe care premierul desemnat este încrezător că le va obţine.
Articol de Iulia Gherman, 04 Noiembrie 2019, 08:35
Parlamentul se reuneşte, astăzi, de la ora 14:00, în şedinţă comună, pentru a vota asupra programului şi componenţei guvernului Orban.
Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puţin 233 de voturi, pe care premierul desemnat, Ludovic Orban, este încrezător că le va obţine.
Acest lucru se va întâmpla dacă va reuşi mai întâi să-i convingă pe parlamentari să asigure cvorumul de şedinţă, în condiţiile în care PSD a anunţat deja că nu va veni în plenul reunit.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a precizat că se va prezenta astăzi în Parlament pentru votul de învestitură cu aceiaşi miniştri care au fost audiaţi săptămâna trecută de comisiile de specialitate, chiar dacă trei dintre ei au primit avize negative.
Este vorba de senatorul PNL Florin Cîţu, propus la Finanţe, preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, desemnată la Ministerul Muncii, şi deputatul liberal Ion Ştefan, candidat pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.
Ludovic Orban a declarat că votul din comisii pentru aceste propuneri a fost strict politic şi că are deplină încredere în echipă sa.
Premierul desemnat a subliniat totodată că avizele primite au valoare consultativă şi că se bazează pe susţinerea a peste 237 de parlamentari la votul de învestitură, din partea PNL, USR, PMP, ALDE şi minorităţi naţionale, dar şi din tabăra independenţilor, social-democraţilor şi PRO România.
Ludovic Orban: În ciuda boicotului, am încredere că vom reuşi să dăm României un guvern legitim, care să se apuce de treabă încă din prima zi şi care să rezolve marile probleme cu care se confruntă România. Am stabilit nivelul de mobilizare, toate detaliile organizării, astfel încât să punem la punct asigurarea cvorumului în termenul stabilit.
De cealaltă parte, premierul demis, Viorica Dăncilă, a declarat că social-democraţii nu se vor prezenta în sala de plen la şedinţa de vot, iar cei care vor ignora decizia partidului şi vor susţine guvernul Orban vor trebui să plece.
Viorica Dăncilă:Noi nu putem gira un program care este împotriva românilor. Eu cred că cei care vor trăda, dar şi cei care vor vota... În fond, programul de guvernare, că nu e important că înlocuim o persoană cu alta, vor trebui să dea un răspuns pensionarilor, comunităţilor locale, primarilor, indiferent de culoarea politică.
Şi liderul PRO România, Victor Ponta, a declarat că decizia partidului este de a nu vota guvernul Orban.
Este posibil însă ca parlamentarii acestei formaţiuni politice să participe la asigurarea cvorumului de şedinţă pentru votul de învestitură dacă premierul desemnat numeşte alţi miniştri în locul celor care au obţinut avize negative după audierile din Parlament.