Guvernul Orban a adoptat 20 de ordonanțe de urgență
Printre ordonanțele de guvern se numără cea referitoare la liberalizarea accesului la programele naţonale de sănătate, precum și cea care introduce reguli noi în privința alegerilor anticipate.
Articol de Radiojurnal, 05 Februarie 2020, 11:03
Cu o zi înaintea moţiunii de cenzură, la guvern a fost şedinţă prelungită.
S-a încheiat târziu în noapte cu peste 20 de ordonanţe de urgenţă şi numeroase alte hotărâri.
Printre acestea ordonanţa care liberalizează accesul la programele naţonale de sănătate, criticată de voci din opoziţie.
Guvernanţii suţin însă că astfel pacienţii vor putea să aleagă, fără să plătească în plus, unde să se trateze - la spitalele de stat sau la cele private.
Cabinetul Orban s-a pregătit şi pentru scenariul în care va fi demis astăzi.
A adoptat şi o ordonaţă de urgenţă care introduce reguli noi pentru alegeri parlamentare anticipate, aceasta pentru că într-o astfel de eventualitate nu exista legislaţie specifică şi în condiţiile în care un posibil guvern interimar nu mai putea reglementa în acest domeniu prin ordonanţe.
Ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia electorală prevede de trei zile de vot pentru cei din afara ţării şi la alegerile parlamentare, posibilitatea de a vota la orice secţie de votare din ţară şi străinătate şi dublarea numărului de parlamentari din diaspora de la doi la patru senatori şi de la patru la opt deputaţi.
Ionel Dancă, şeful Cancelariei:În eventualitatea unei situaţii de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen în momentul de faţă există un vid legislativ care trebuia reglementat. Termenul stabilit prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă este de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare după dizolvarea parlamentului.
Ionel Dancă a mai spus că a fost adoptată şi ordonanţa de urgenţă în domeniul sănătăţii.
De acum înainte pacienţii care beneficiază de programele naţionale de sănătate pot să meargă atât la spitalele de stat, cât şi la cele private, iar la ultimele nu vor plăti niciun ban în plus.
De asemenea, ordonanţa mai prevede ca coplata pentru serviciile medicale să fie amânată până în aprilie 2021.
Am mai fost aprobată şi o hotărâre de guvern care va asigura creşterile salariale ale profesorilor din acest an.
Monica Anisie, ministrul educaţiei:Îi anunţ pe colegii mei profesori că, iată, se materializează şi creşterea salarială pentru anul acesta bugetar. Vorbim despre creşterea de la 1 ianuarie şi creşterea de la 1 septembrie.
Monica Anisie a mai anunţat că programul pilot 'masă caldă' a fost extins la 150 de şcoli, care se află în zonele defavorizate, unde abandonul şcolar este foarte ridicat.
Executivul a mai decis să continue şi anul acesta programul Prima casă, cu două miliarde de lei şi va asigura în zilele următoare stocurile de urgenţă medicală.