Guvernul: Nu există niciun demers în vederea remanierii
Guvernul susține că între preşedintele României şi primul-ministru nu există niciun demers instituţional în vederea realizării remanierii guvernamentale şi, în consecinţă, acest subiect nu este de actualitate.
Articol de Angela Bârgoan, 04 Octombrie 2011, 17:17
Guvernul a transmis, marţi, un comunicat de presă în care precizează că subiectul remanierii nu este de actualitate.
"Nu există niciun demers instituţional între primul-ministru şi preşedintele României în vederea realizării remanierii guvernamentale. În consecinţă, acest subiect nu este de actualitate. Potrivit articolului 85, alineatul 2 din Constituţia României, remanierea se efectuează de preşedinte, la propunerea primului-ministru", se arată în comunicatul de presă al Executivului.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, marţi, că remanierea este, pentru moment, "mai degrabă un subiect de presă decât o temă pe agenda PDL".
Numai că politicienii, fie de la putere, fie din opoziţie, nu evită să vorbească de schimbarea unor miniştri, fără a mai anunța însă și o dată pentru această acţiune.
Subiect de presă sau realitate necesară, remanierea este doar atributul premierului Emil Boc.
Acesta a primit din partea conducerii PDL mandat să evalueze performanţele miniştrilor şi, dacă este cazul, să procedeze ca atare.
”Remanierea nu se discută, nu se comentează, nici în mass-media şi nici la colţ de stradă, ea se face de către premier. Dacă premierul Emil Boc va aprecia că la această dată se impune o remaniere guvernamentală, cu certitudine, o va face. Dar deocamdată ea nu a fost discutată şi nu avem motive să purtăm discuţii despre acest lucru”, a precizat secretarul general al PDL, Ioan Oltean.
Şi UDMR susţine că, în cadrul coaliţiei, nu s-a luat în discuţie problema unei eventuale remanieri.
Mai mult, Máté András Levente, liderul deputaţilor UDMR, crede că ar fi neproductiv ca un asemenea demers să aibă loc în această perioadă şi aceasta deoarece ar putea duce la instabilitate.
De aceea, mai spune Máté András, investitorii, şi aşa puţini, ar putea fi descurajaţi.
”Cred că investitorii, până la urmă, se sperie de România din acest punct de vedere. Nu cred că e bine. Ar trebui să ne hotărâm, până la urmă, ce vrem să facem şi ce nu, remaniere sau mergem în continuare cu acest guvern. Nu cred că este vorba de schimbarea structurii politice, pentru că în acel moment deja trebuie un vot de încredere în parlament şi nu cred că această coaliţie poate să-şi asume această răspundere în acest moment”, a explicat Máté András Levente.
Pe de altă parte, UNPR recunoaşte că la nivelul coaliţiei există o serie de evaluări, dar fără să se desprindă vreo concluzie până acum.
Purtătorul de cuvânt al UNPR, Valeriu Steriu, spune că prioritatea Guvernului este accelerarea absorbţiei fondurilor europene, ţinând cont că acestea pot fi folosite doar până anul viitor, potrivit regulii n+2.
”Dacă cei care sunt, în clipa de faţă, în rândurile UNPR pot fi soluţii pentru a eficientiza şi mai mult un domeniu, evident, după o analiză în partid, vom considera necesar să oferim sprijinul coaliţiei şi actualului executiv, în acest sens”, a declarat Valeriu Steriu.
În ultima perioadă, posibilitatea realizării unei remanieri a fost evocată de mai mulţi lideri ai PDL, dar şi de preşedintele Traian Băsescu.
"Sunt convins că la momentul potrivit se va face. Cu certitudine trebuie făcută o remaniere", a precizat Traian Băsescu, în 23 septembrie, în cadrul unei emisiuni televizate.
Printre numele vehiculate în acest context şi află cele ale lui Valeriu Tabără, de la agricultură; Ion Ariton, de la economie; Gheorghe Ialomiţianu, de la finanţe sau Teodor Baconschi, de la afaceri externe.