Guvernul negociază cu FMI o derogare a deficitului bugetar
O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional vine, astăzi, în România, pentru discuţii cu autorităţile de la Bucureşti pe marginea bugetului pentru anul viitor.
Articol de Sergiu Şteţ, 02 Decembrie 2014, 08:57
UPDATE Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene au sosit în această dimineaţă la Palatul Victoria pentru primele discuţii cu premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, şi cu ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.
Misiunea comună de experţi ai FMI şi CE se va afla la Bucureşti până pe 10 decembrie pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015.
Misiunea este dedicată strict acestui subiect şi nu vor fi evaluate angajamentele pe care ţara noastră şi le-a asumat în faţa FMI, în cadrul acordului de tip preventiv semnat între partea română şi reprezentanţii creditorilor externi.
Principala miză va fi nivelul deficitului bugetar, astfel încât guvernul să îşi poată respecta angajamentele fără să fie obligat să majoreze taxele şi impozitele
România s-a angajat ca pentru 2015 deficitul bugetar să fie de cel mult 1,4% din PIB.
Guvernul va încerca să convingă delegaţia FMI să accepte o derogare, iar deficitul bugetar să fie majorat, pentru a nu fi obligat să crească unele taxe.
În opinia ministrului de finanţe, Ioana Petrescu, deficitul bugetar ar trebui să crească cu 0,3% din PIB, pentru ca România să îşi respecte promisiunile făcute la ultimul summit NATO privind cheltuielile pentru apărare.
Pe lângă banii necesari pentru armată, guvernul va încerca să obţină acordul pentru o creştere suplimentară a deficitului bugetar, pentru a avea sumele necesare cofinanţării proiectelor din fonduri europene.
Sumele pentru cofinanţări şi cheltuielile suplimentare pentru armată ar duce deficitul bugetar la peste 2% din PIB, chiar la peste 2,8%, conform calculelor Consiliului Fiscal, în cazul în care nu sunt majorate taxe şi impozite sau nu se taie din cheltuielile altor ministere.
Misiunea este condusă din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.