Guvernul modifică legea privind votul prin corespondenţă
Guvernul va modifica Legea privind votul prin corespondenţă după vacanţa parlamentară pentru a le permite cât mai multor români din străinătate să voteze la viitoarele alegeri parlamentare.
Articol de Nicoleta Turcu, 19 August 2016, 07:58
Demersul este justificat de faptul că la patru luni de la începerea perioadei de înscriere în registrul electoral mai puţin de 2000 de români din diaspora îşi exprimaseră intenţia de a vota la scrutinul din noiembrie.
Senatorul PNL Diaspora, Viorel Badea, susţine că sunt foarte puţini români care s-au înscris în Registrul electoral deoarece nu au fost informaţi corespunzător cu privire la noul sistem de vot şi la înfiinţarea secţiilor de votare.
"Ideea este următoarea, pe care am discutat-o şi cu doamna Maria Ligor, reînfiinţarea secţiilor de votare care au fost în anii precedenţi, şi în 2012 şi în 2014, ca fiind o măsură tranzitorie pentru trecerea la altă procedură de vot", explică Badea.
Viorel Badea mai declara că este vorba şi de o neîncredere a românilor în străinătate în autorităţile din ţară.
Această idee este susţinută şi de deputatul PMP, Eugen Tomac.
"Noul Cod fiscal prevede ca cei care muncesc peste hotare să plătească o contribuţie echivalentă a 200 de euro. Mulţi dintre ei nu vor să se înregistreze tocmai pentru că suspectează statul că poate folosi aceste date inclusiv pentru a-i impozita pe această chestiune legată de contribuţie voluntară pentru CAS", argumentează Tomac.
Potrivit noii legi, românii din străinătate care vor să voteze la alegerile parlamentare trebuie să se înscrie în registrul electoral.
Ei trebuie să bifeze modalitatea prin care doresc sa facă acest lucru, prin corespondenţă sau la secţia de votare.
Proiectul de ordonanţă privind votul prin corespondenţă ar putea permite înfiinţarea unor secţii de votare pentru românii din străinătate şi în alte localităţi decât cele în care se află misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
Ministerul Afacerilor Externe propune ca Autoritatea Electorală Permanentă să poată organiza astfel de secţii suplimentare în termen de 15 zile de la stabilirea datei alegerilor.
Documentul mai prevede şi secţii de votare pentru localităţile sau grupurile de localităţi din alte ţări în care îşi au domiciliul sau reşedinţa cel puţin 100 de alegători români, dar numărul celor arondaţi unei secţii nu poate depăşi 2 mii de persoane.