Guvernul menţine plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara anului viitor
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi menţinută pentru consumatorii casnici şi non-casnici până la sfârşitul lunii martie a anului viitor şi, în plus, plafoanele vor fi modificate în favoarea consumatorilor.
Articol de Petruţa Obrejan, 29 Martie 2024, 08:54
Tarifele pentru electricitate şi gaze naturale ar trebui să scadă, iar facturile pentru gospodării să fie mai mici. Aceasta după ce Guvernul a redus nivelul plafoanelor la energie şi gaze pentru producători.
Tot joi, Guvernul a prelungit cu încă trei luni măsura de plafonare a tarifelor RCA, perioadă în care ar trebui modificată legislaţia în domeniu. Şi termenul în care firmele se pot înscrie în sistemul e-Factura fără sancţiuni a fost prelungit cu câteva zile.
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi menţinută pentru consumatorii casnici şi non-casnici până la sfârşitul lunii martie a anului viitor şi, în plus, plafoanele vor fi modificate în favoarea consumatorilor, spunea premierul Marcel Ciolacu, precizând că reducerea preţurilor la energie şi gaze la nivel european trebuie să se regăsească şi în facturile populaţiei.
"Este normal să ţinem cont de tendinţa de reducere a preţurilor la energie şi gaze la nivel european, populaţia şi economia rămân în continuare protejate şi ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piaţa liberă se face etapizat, până în 2026, cu preţuri corecte pentru români". Marcel Ciolacu, premierul României.
Şi poliţele RCA vor rămâne la acelaşi nivel încă trei luni de zile, adică până în data de 30 iunie 2024, a precizat purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria, Mihai Constantin.
El a explicat că măsura are drept scop protejarea pieţei şi combaterea unei eventuale creşteri excesive a preţurilor şi termenul până la care firmele se pot înscrie în sistemul RO e-Factura a fost prelungit de executiv până la 31 martie.
Ministrul finanţelor, Marcel Boloş, preciza că în prezent există 32.000 de companii care încă nu utilizează modelul e-Factura, însă ANAF le-a trimis deja notificări de înrolare în platformă.
"Noi nu am luat măsura pecuniară de a aplica amenzi şi am transmis aceste notificări pentru ca să aibă în vedere că ANAF-ul de această dată nu doarme", a spus Marcel Boloş.
În acest moment, mai spunea Marcel Boloş. se lucrează şi la finalizarea aplicaţiei e-Factura, care se poate accesa direct de pe mobil. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI -29 martie)