Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea educaţiei
Guvernul nu renunţă la iniţiativa de a-şi asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru Legea educaţiei, a anunţat premierul Emil Boc.
Articol de Simona Mihăescu, 14 Noiembrie 2010, 10:31
Şeful Executivului, susţine că actul normativ modernizează din temelii sistemul educaţional.
Decizia Curţii Constituţionale nu a clarificat deloc situaţia acestei legi şi generează în continuare interpretări divergente din partea puterii şi a opoziţiei.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a trimis sâmbătă, o scrisoare premierului Emil Boc, în care îi cere să retragă proiectul Legii educaţiei, asupra căruia guvernul şi-a asumat răspunderea.
În scrisoare, Mircea Geoană susţine că , potrivit deciziei Curţii Constituţionale, prin acest acest demers, guvernul a declanşat un conflict juridic de natură constituţională cu parlamentul.
Premierul Emil Boc, spune însă că decizia Curţii Constituţionale nu poate obliga guvernul să renunţe la procedura asumării răspunderii.
Cât priveşte conflictul guvern-parlament, Boc apreciază că acesta s-a stins în momentul în care legislativul a acceptat citirea asumării răspunderii în faţa camerelor reunite, iar opoziţia a introdus moţiunea de cenzură.
Opoziţia spune că executivul trebuie să respecte decizia Curţii
Liderul PNL, Crin Antonescu a declarat sâmbătă, că decizia guvernului de a continua cu angajarea răspunderii pe legea educaţiei naţionale este o acţiune împotriva statului de drept.
Antonescu a avertizat că dacă această lege va fi adoptată prin asumarea răspunerii,PNL va propune partidelor din opoziţie să meargă pe calea procedurilor.
Aceasta înseamnă că se poate cere chiar suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, dacă acesta va promulga în final legea.
La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta susţine că Executivul trebuie să respecte verdictul Curţii Constituţionale şi să nu îşi asume răspunderea pe Legea Educaţiei.
Într-o conferinta de presă susţinută vineri, la Sighişoara, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că se aşteaptă ca Guvernul să respecte decizia Curţii Constituţionale pe marginea Legii educaţiei, potrivit căreia Guvernul nu are niciun motiv şi nu are cum să-şi angajeze răspunderea pe o lege care se află în Senat.
Ponta a arătat că angajarea răspunderii pe această „lege proastă” nu numai că nu este necesară, dar nu foloseşte la nimic, şi asta deoarece Legea educaţiei nu este o lege pentru Daniel Funeriu sau pentru ca să rămână Emil Boc în functie, ci pentru copiii care merg la şcoală, la liceu, la facultate.
Amintim că legea educaţiei a fost deja aprobată de deputaţi şi este acum în dezbaterea Senatului.