Guvernul îşi asumă răspunderea pentru limitarea salariilor profesorilor
Coaliţia a mandatat, luni, Guvernul să-şi angajeze răspunderea în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale ale personalului didactic.
Articol de Angela Bârgoan, 04 Aprilie 2011, 14:18
Liderul grupului senatorilor UDMR, Fekete Andras, a declarat, luni, pentru RRA că angajarea răspunderii pentru aşa-zisa plafonare a salariilor din învăţământ a primit acceptul coaliţiei.
"Practic a fost o decizie luată de săptămâna trecută şi astăzi (luni-n.r.) s-a confirmat încă o dată să fie decizia luată pentru angajarea răspunderii pe această temă. Calendarul exact, pe zile, pe ore, n-aş putea să vi-l spun, dar în zilele următoare se va desfăşura. Va veni guvernul şi va prezenta în Parlament acest proiect de lege", a precizat Fekete Andras.
Proiectul de lege prin care în anul 2011 se va stopa acordarea majorărilor salariale cu 33% obţinute de dascăli în instanţe a fost analizat săptămâna trecută, în primă lectură, în şedinţa Executivului.
Documentul stabileşte totodată că personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ nu va primi sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 şi nici prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie, precum şi că munca suplimentară va fi compensată numai cu timp liber.
Opoziţia nu vrea să devină "complicele lui Boc"
Conducerea USL a decis, luni, ca parlamentarii săi să nu participe la niciun fel de procedură privind angajarea răspunderii Guvernului.
Liderul PSD, Victor Ponta, a subliniat că USL nu va depune moţiune de cenzură pentru că, dacă ar face acest gest, ar legitima de fapt legea pe care Executivul intenţionează să îşi angajeze răspunderea.
"Decizia USL este că nu vom participa în Parlament la niciun fel de procedură care implică această încălcare gravă a Constituţiei, nici în Birourile Permanente, nici în plen, pentru a nu legitima sub nicio formă un act care nu poate fi adoptat în Parlament", a declarat, luni, după şedinţa conducerii USL, preşedintele PSD, Victor Ponta.
El a adăugat că opoziţia nu va participa la un act neconstituţional.
"Nu poţi participa la ceva ce e neconstituţional pentru că devii complicele lui Boc. Nu participăm la nicio procedură parlamentară", a menţionat Victor Ponta.
Potrivit liderului social-democrat, angajarea răspunderii Guvernului pe o lege care împiedică executarea unor hotărâri judecătoreşti nu poate fi acceptată într-un stat de drept.
Victor Ponta a arătat că USL va sesiza Curtea Constituţională, prin toate metodele legale şi va solicita CSM să facă toate demersurile necesare astfel încât să împiedice adoptarea unei legi prin care Executivul intervine şi modifică principiul independenţei puterii judecătoreşti.
Preşedintele PSD a mai precizat că, dacă se va ajunge la adoptarea legii prin angajarea răspunderii, USL va depune plângere penală împotriva premierului Boc, dar şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu, dacă şeful statului va promulga proiectul de lege.